Een ongeluk met grote gevolgen; wat als jou dat overkomt?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Een ongeluk met grote gevolgen; wat als jou dat overkomt?
Enschede, 01 september 2016

In 2015 overleden in ons land 621 mensen aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Daarnaast zijn er jaarlijks nog duizenden verkeersongevallen waarbij mensen zwaar gewond of blijvend gehandicapt raken. Wanneer er iemand schuld heeft aan zo’n ongeluk, ook al was het nooit de opzet, komen dit soort zaken uiteindelijk voor de strafrechter. Bij dit soort zaken wil het ook nogal eens voorkomen dat degene die het ongeluk veroorzaakte een geringe straf krijgt, bijvoorbeeld een taakstraf of een boete. En dat lijkt vreemd; een taakstraf voor een ongeluk waarbij iemand is verongelukt?

Snelweg bij nacht met 50 km bord

Een ongeluk in het verkeer kan iedereen overkomen; zowel als dader als wel als slachtoffer. Hoe doet de wet recht aan beide partijen; aan slachtoffers én aan daders? En waartoe dient de straf die de rechter aan een dader oplegt?

Publieksacademie

Om op die vragen in te gaan organiseert de rechtbank Overijssel de Publieksacademie op woensdag 7 september om 19:00 in het Concordia theater in Enschede. Onder leiding van presentator André van der Zee (andrevanderzee.nl) komen alle betrokkenen in een dergelijke strafzaak aan het woord: een strafrechter, een verkeersofficier van justitie, een strafrechtadvocaat, iemand van de verkeers- en ongevallenanalyse van de politie Twente en twee medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Elk hebben ze hun eigen rol in dit soort zaken. Zij kunnen vanuit hun eigen ervaring vertellen over deze strafzaken. Natuurlijk is er ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en mee te denken. Het belooft een boeiende avond te worden!

Moeilijke woorden

Logo Concordia met tekst: Concordia film theater beeldende kunst

De wereld van het recht kan soms lastig te begrijpen zijn, vol moeilijke woorden en ingewikkelde procedures. Dit heeft zo zijn redenen, maar juist tijdens de Week van de Rechtspraak willen we op een normale, begrijpelijke manier uitleggen wat de Rechtspraak doet.

Kaarten reserveren

De Publieksacademie van de rechtbank Overijssel vindt plaats in het centrum van Enschede, in theater Concordia. Het bijwonen van de avond is gratis. Wel is het nodig dat u een kaartje reserveert. Dat kan via de website van Concordia (concordia.nl).

Uitspraken

Meest gelezen berichten