Enschedeër mag uitspraken blijven doen over ex-vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Enschedeër mag uitspraken blijven doen over ex-vrouw
Almelo, 21 maart 2014

De kort geding rechter van de rechtbank Overijssel oordeelt dat een man uit Enschede uitlatingen over zijn ex-vrouw in de media en tegenover anderen mag blijven doen. Uitgangspunt is dat de man, die bang is dat de vrouw hun dochter iets aan wil doen, zijn angst hierover mag uiten, ook als dit kwetsend is voor de vrouw. Hij mag daarmee echter niet zover gaan dat hij onwaarheden of ongefundeerde stellingen verkondigt.

Poging tot moord

De vrouw is in 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs met voorwaarden wegens een poging tot moord op de zoon en dochter van het echtpaar. De zoon heeft in 2011 zelfmoord gepleegd. De man is bang dat zijn ex-vrouw hun dochter, nu haar behandeling ten einde loopt, opnieuw iets aan wil doen. De vrouw wil in het kader van haar resocialisatie haar ouders bezoeken, die net als de man en hun dochter in Enschede wonen.  De man heeft de media ingeschakeld om dit te voorkomen. De vrouw vindt dat zij door deze, voor haar negatieve, publiciteit belemmerd wordt in haar resocialisatie en eist dat de man stopt met het doen van uitlatingen in de media over haar. Ook wil ze niet dat de man de data dat zij naar Enschede komt aan derden bekend maakt.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter stelt voorop dat iedereen de vrijheid heeft om zijn of haar mening te uiten, ook wanneer deze mening negatief is voor een ander. Dit recht wordt wel begrensd wanneer iemand in zijn eer of goede naam wordt aangetast. De uitingen van de man moeten worden gezien in het licht van de ernst van het door de vrouw gepleegde delict en de gevolgen daarvan voor de man en de kinderen. Het is goed voor te stellen dat de man vreest dat de vrouw hun dochter opnieuw iets aan wil doen en dit mag hij uiten. Hij mag echter geen uitingen doen over de vrouw die onwaar zijn of die hij niet met feiten kan onderbouwen. Wanneer hij zonder voldoende onderbouwing stelt dat de vrouw vindt dat hun dochter dood moet en dat ‘haar taak nog niet klaar is’ dan is dat om die reden onrechtmatig ten opzichte van de vrouw.

Rust

Zowel de man als de vrouw zeggen het belang van hun dochter hoog in het vaandel te hebben staan. Zij is, net als de andere betrokkenen bij deze trieste zaak, vooral gebaat bij rust. De rechter benadrukt dat de vrouw daar in zeer belangrijke mate aan bij kan dragen door er voor te kiezen om haar ouders buiten Enschede te bezoeken. Ook de man moet echter overwegen dat het opzoeken van de media voor zijn dochter een extra belasting betekent en dat wellicht andere, minder belastende manieren om haar veiligheid te waarborgen meer voor de hand liggen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten