Fraude met valse brieven Van Gogh Museum bestraft

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Fraude met valse brieven Van Gogh Museum bestraft
Zwolle, 18 oktober 2016

Voor het gebruiken van vervalste brieven en een echtheidsonderzoek van het Van Gogh Museum is een 58-jarige man door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man uit Wanneperveen wilde met de valse documenten kopers in binnen- en buitenland interesseren in de aanschaf van een voorstudie van het schilderij ‘De Oogst’ van Vincent van Gogh. De man is vrijgesproken van het maken van de valse documenten.

Het schilderij 'de oogst' van Vincent van Gogh
De Oogst - Vincent van Gogh. Bron: Wikipedia

Ernstige misleiding

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat het gebruik van de valse documenten een ernstige vorm van misleiding is die tot een enorme reputatieschade voor het Van Gogh Museum en kunsthandelaren kan leiden. Alleen maar om er financieel beter van te worden heeft de man zo ernstig afbreuk gedaan aan de waarde van documenten van een toonaangevend en respectabel museum.

Kunst van wereldformaat

Het gaat hier om handel in (beweerde) kunst van wereldformaat met navenante economische waarde. De eventuele verkoop van zo’n schilderij met gebruikmaking van valse documenten, zoals door de man was voorgenomen, kan een enorme impact en verstorende werking hebben op het handelsverkeer in die kunstwereld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten