Geen straffen voor coffeeshop Sky High Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geen straffen voor coffeeshop Sky High Zwolle
Zwolle, 25 februari 2014

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de organisatie van de coffeeshop Sky High in Zwolle wel schuldig is aan het hebben van te grote handelsvoorraden hennep, maar dat de vier verdachten daar geen straf voor krijgen.

De huidige vervolging door het Openbaar Ministerie (OM) is een trendbreuk in het 21-jarig bestaan van de coffeeshop. Volgens de rechtbank wisten het OM, de politie en de gemeente van de achterdeurproblematiek. Zij hadden de coffeeshop eerst moeten waarschuwen dat zij besloten hadden om strenger op de regels te letten. De rechtbank mist een integrale visie van de lokale autoriteiten op coffeeshops van deze grootte.

Beide partijen hebben boter op hun hoofd

Waar de verdachten en de lokale autoriteiten praten over de achterdeurproblematiek hebben beide partijen boter op hun hoofd. Aan de ene kant is het een illusie van de eigenaren dat zij zo’n grote coffeeshop konden houden zonder strafbare feiten te plegen. Aan de andere kant wisten de lokale autoriteiten al lang van de bevoorrading maar hebben zij daar steeds van weggekeken.

Grote coffeeshop zonder strafbare feiten is onmogelijk

De verdachten hadden zich moeten realiseren dat het volledig legaal leiden van een coffeeshop met een omzet als die van Sky High onmogelijk is. De rechtbank is van oordeel dat het coffeeshopbeleid tamelijk duidelijk is. Shops mogen niet meer dan 500 gram hennep op voorraad hebben. Omdat bedrijfsmatige teelt verboden is zouden coffeeshops de hennep moeten inkopen bij particulieren die maximaal 5 planten in huis mogen hebben. De verdachten hadden zich dit moeten bedenken voordat zij begonnen aan een coffeeshop met deze omvang.

Autoriteiten keken weg bij achterdeurproblematiek

Bij de rechtbank is de indruk gewekt dat de autoriteiten wegkeken als het om de achterdeurproblematiek ging. Het OM, de politie en de gemeente waren zich bewust van de bevoorrading en beseften dat er sprake moest zijn van illegale voorraden. Nooit is hier iets aan gedaan. De gemeente keek voornamelijk naar de situatie vanuit het oogpunt van openbare orde en het voorkomen van overlast en straathandel. Er was geen belang bij een kritische blik op de aanvoer van hennep bij Sky High. Dat is één van de redenen geweest dat Sky High kon groeien tot de omvang die zij nu heeft.

Uitspraken

In deze zaak vervolgde het OM vier verdachten die de organisatie achter de coffeeshop Sky High vormen en zeven verdachten die verdacht werden van hennepteelt. Er is geen verband vastgesteld tussen deze zeven hennepkwekers en de coffeeshop Sky High.

De rechtbank veroordeelt de verdachten S. S. (uitspraak ECLI:NL:RBOVE:2014:908) en J. ter S. (1966) (uitspraak ECLI:NL:RBOVE:2014:907) voor het bezit van grote hoeveelheden hennep en het leiding geven aan de organisatie. Verder veroordeelt de rechtbank de verdachten J. ter S. (1927) en D. R. voor het bezit van grote hoeveelheden hennep. De rechtbank legt hen voor die feiten geen straf op.

De rechtbank veroordeelt verdachte D. R. daarnaast voor bezit van partijen hennep en 73 xtc-pillen tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Deze feiten stonden niet in verband met de coffeeshop.

Van de zeven verdachten die vervolgd werden wegens hennepteelt zijn er zes veroordeeld tot werkstraffen. Twee van hen hebben ook een voorwaardelijke celstraf gekregen. Een verdachte is volledig vrijgesproken vanwege onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal.

Uitspraken

Meest gelezen berichten