Geldboete en rijontzegging na dodelijk ongeluk Rijssen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geldboete en rijontzegging na dodelijk ongeluk Rijssen
Almelo, 18 april 2019

Een 85-jarige man is voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Rijssen veroordeeld tot een boete van 1000 euro en een rijontzegging van 3 jaar. De Rijssenaar verleende met zijn personenauto na het verlaten van een rotonde geen voorrang aan een 6-jarig meisje op het zebrapad en reed haar aan, met fatale gevolgen.

Verblind door de zon

Toen de man op 12 februari 2018 met zijn personenauto afsloeg op de rotonde in Rijssen werd hij verblind door de zon. Hij deed de zonneklep naar beneden en reed door. Na het verlaten van de rotonde verleende hij geen voorrang aan het meisje van 6 die daar op dat moment samen met twee vriendinnetjes via het zebrapad wilde oversteken. De twee vriendinnetjes konden op tijd weg komen. Het 6-jarig meisje struikelde en kwam onder de auto. Zij overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

Onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Bij het verlaten van de rotonde is de man zonder te stoppen doorgereden, terwijl hij wist dat er een zebrapad was. Hij heeft niet gekeken of er voetgangers op het zebrapad liepen. Juist vanwege het naderende zebrapad en de laagstaande zon was extra voorzichtigheid geboden.

De rechtbank weegt mee dat de man bekend was met de verkeerssituatie en dus ook met het gevaar dat er schuilt bij het verlaten van de rotonde en het passeren van het zebrapad. Van iedere verkeersdeelnemer mag worden verwacht dat hij of zij op de hoogte is van de gevaren in het verkeer, hierop anticipeert en het eigen verkeersgedrag daaraan aanpast. De man is hierin tekort geschoten en dit rekent de rechtbank hem aan.

Leed

Door zijn verkeersfout heeft de man aan de nabestaanden van het meisje onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. De rechtbank is zich ervan bewust dat welke straf dan ook dat leed niet ongedaan kan maken. De rechtbank ziet ook dat het door hem veroorzaakte ongeluk een behoorlijke impact heeft gehad op de man en houd daar rekening mee.

Straf

Hoewel in zaken als deze een taakstraf veelal als passende straf wordt gezien, kan de man deze niet uitvoeren gezien zijn fysieke gesteldheid. De rechtbank realiseert zich dat een mensenleven niet in geld is uit te drukken, maar is van oordeel dat de man wel een straf moet krijgen die hij daadwerkelijk voelt.  Om die reden legt de rechtbank de man een geldboete op die overeenkomt met de eis van de officier van justitie. Daarom vindt de rechtbank het belangrijk dat de man – hoewel hij zijn rijbewijs na de aanrijding heeft ingeleverd – ook in de toekomst geen motorrijtuigen meer zal besturen. Daarom legt de rechtbank hem, naast de  geldboete, een rijontzegging van 3 jaar op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten