Laden...

Gemeente Belang Kampen hoeft voormalig wethouder en raadsleden niet terug te betalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Gemeente Belang Kampen hoeft voormalig wethouder en raadsleden niet terug te betalen
Zwolle, 16 augustus 2022

De kantonrechter van de rechtbank Overijssel heeft bepaald dat Gemeente Belang Kampen de bijdrage die vier voormalig partijleden aan de partij hebben betaald niet hoeft terug te betalen. Een wethouder en drie raadsleden werden na een conflict uit de partij gezet. De vier vinden daarom dat zij recht hebben op terugbetaling van in totaal ongeveer 7.000 euro aan betaalde jaarlijkse bijdragen. De kantonrechter gaat daar niet in mee.

Uit de partij gezet

De voormalig partijleden vinden dat Gemeente Belang Kampen het geld moet terugbetalen. Zij zien de betalingen als het in bewaring geven of sparen bij de partij en daarom moet het volgens hen worden terugbetaald bij het beëindigen van het lidmaatschap. Volgens Gemeente Belang Kampen is sprake van een verplichte afdracht aan de verenigingskas om kosten te dekken. De kantonrechter oordeelt dat de bijdrage is betaald volgens de partijregels en dat er daarom geen recht op terugbetaling geldt. Het viertal hoeft de partijbijdrage voor 2022 niet meer te betalen. Dat is volgens de kantonrechter onredelijk omdat Gemeente Belang Kampen het initiatief heeft genomen om de vier uit de partij te zetten en het incident speelde al voor de jaarwisseling.

Verkiezingsprogramma gekopieerd

De kantonrechter oordeelt daarnaast dat inbreuk is gemaakt op de auteursrechten van Gemeente Belang Kampen door het verkiezingsprogramma nagenoeg volledig te kopiëren. Ook hebben de vier voormalig partijleden onrechtmatig gehandeld door content van de website van Gemeente Belang Kampen te verwijderen en hebben zij de partij toegang tot de Facebook- en Instagrampagina ontnomen. Gemeente Belang Kampen heeft 6.500 euro aan kosten gemaakt om dit te herstellen. De kantonrechter bepaalt dat de vier voormalig partijleden dit bedrag moeten vergoeden.

Uitspraken