Laden...

Ingebruikname pijpleiding Schoonebeek-Twente terecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Ingebruikname pijpleiding Schoonebeek-Twente terecht
Zwolle, 25 oktober 2016

De minister van Economische Zaken heeft terecht ingestemd met de ingebruikname van de pijpleiding tussen Schoonebeek en Twente. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel. De pijpleidingen voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast heeft de minister geen ondubbelzinnige toezeggingen gedaan waarin hij stelt dat de olieproductie en waterinjectie stilliggen tot na de evaluatie. De vergunning voor het injecteren van het productiewater in Twente maakt geen deel uit van deze procedure.

Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle

Oliewinning

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) gebruikt de leiding om zout productiewater te transporteren naar Twente. Dat water komt vrij bij de oliewinning in Schoonebeek. Het productiewater wordt op verschillende plekken in lege aardgasvelden in Twente geïnjecteerd.

Transportbuis lek

Nadat er een lek was geconstateerd bij een transportbuis is de productie stilgelegd en is de buis vervangen. De Gedeputeerden Staten van de provincie Overijssel, de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal en de stichting Stop Afvalwater Twente spanden een kort geding aan bij de bestuursrechter om de (her)ingebruikname tegen te houden.

​Vergunning injectie

De vergunning voor het injecteren van het productiewater maakt geen deel uit van deze procedure. Er is een andere juridische weg als de provincie, de gemeentebesturen en de stichting menen dat er zaken zijn die in strijd zijn met de in 2010 verleende vergunning voor de waterinjectie: Zij kunnen dan een onderbouwd verzoek indienen bij de minister om handhavend op te treden.

Uitspraken