Laden...

Jarenlange celstraffen voor moordaanslag op advocaat in Gronau

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jarenlange celstraffen voor moordaanslag op advocaat in Gronau
Almelo, 22 februari 2022

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee mannen van 32 en 48 jaar oud tot celstraffen van 18 jaar en 23 jaar voor een poging tot moord op een advocaat in het Duitse Gronau. De advocaat werd op 6 november 2019 vlak bij zijn huis neergeschoten. Terwijl hij zijn hond uitliet werd hij vanuit een rijdende auto vijf keer van dichtbij beschoten. Daarbij raakte één kogel hem in zijn been waardoor de advocaat blijvend letsel opliep. De beide mannen kenden de advocaat niet. De rechtbank is van oordeel dat het hier niet alleen gaat om een aanslag op een advocaat, maar ook om een aanslag op de rechtsstaat. De 48-jarige man is daarnaast veroordeeld voor het beschieten van een sportschool in Losser.

Failliete sportschool

De advocaat werd door de rechtbank benoemd als curator voor de afhandeling van onder meer het faillissement van een sportschool in Losser. Diezelfde sportschool werd op 2 oktober 2019 beschoten door de 48-jarige man. Door hem is vier keer geschoten op de ruiten van de kantine. De rechtbank rekent het de man aan dat hij zich niet heeft bekommerd om de op dat moment nog in de sportschool aanwezige bezoekers.

De curator deed eerder aangifte tegen de mede-eigenaar van de failliete sportschool vanwege faillissementsfraude, bedrieglijke bankbreuk en schending van de informatieplicht.

Aanslag op de rechtsstaat

De aanslag heeft het leven van de advocaat en zijn naasten drastisch veranderd. De advocaat hield  blijvend letsel aan zijn been over en draagt sinds de aanslag een loden jas. Hij werd neergeschoten vanwege zijn werk als curator. Daarmee is niet alleen een aanslag gepleegd op het leven van de curator, maar ook op de rechtstaat die zonder de rol van advocaten niet kan functioneren. De aanslag werd nog geen twee maanden na de moord op advocaat Derk Wiersum gepleegd. De schok die deze moord in Nederland en daarbuiten met zich meebracht heeft de mannen er niet van weerhouden om meerdere kogels op de curator af te vuren. De rechtbank is dan ook van oordeel dat dit vraagt om een ferme reactie, niet alleen uit een oogpunt van vergelding maar ook ter bescherming van de rechtsstaat en de mensen die de rechtsstaat vanuit hun functie dienen.

Uitspraken