Laden...

Jarenlange celstraffen voor poging moord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jarenlange celstraffen voor poging moord
Zwolle, 16 juli 2024

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 21-jarige man, een 22-jarige man, een 23-jarige man en een 24-jarige man tot gevangenisstraffen van respectievelijk 17, 15, 18 en 23 jaar voor onder andere een poging moord op 4 januari 2022 op een 41-jarige man in de Dominicaanse Republiek, verboden wapenbezit en het vormen van een criminele organisatie. Naast de gevangenisstraffen moeten zij ook een schadevergoeding van ruim 75.000 euro betalen aan het slachtoffer. 

Poging moord

De 21-jarige, 22-jarige en 23-jarige man zijn naar de Dominicaanse Republiek afgereisd met als doel om de 41-jarige man te vermoorden. De 23-jarige man ging eerst naar de Dominicaanse Republiek om te kijken of het slachtoffer daar was en om informatie te delen met de andere twee mannen. Op 4 januari 2022 reden de 21- en 22-jarige man op een motorscooter rond en zagen zij het slachtoffer. Na een wilde achtervolging schoot de 21-jarige man op klaarlichte dag op het slachtoffer. Het slachtoffer werd door meerdere kogels geraakt, waarbij één van de kogels door zijn linkerlong ging. Dat hij deze aanslag heeft overleefd, is uitsluitend te danken aan snel medisch ingrijpen.

De rechtbank is van oordeel dat ook de 24-jarige man betrokken is bij deze moordpoging. Niet als daadwerkelijke uitvoerder, maar als 'makelaar'. De rechtbank stelt vast dat de hij en de 23-jarige man nauw contact hadden over de reis naar de Dominicaanse Republiek. Ook hield de 23-jarige man de 24-jarige man op de hoogte en kreeg de 23-jarige man de nodige instructies van de andere man. Nadat het slachtoffer beschoten werd, werd de 'makelaar' ook door de 23-jarige man geïnformeerd. 

‘Makelaar’

De rechtbank legt de 24-jarige man een hogere straf op dan zijn mededaders. Hij had een aansturende rol en werd als 'makelaar' gezien. Hij nam van opdrachtgevers diverse opdrachten aan om geweldsklussen uit te voeren. Deze opdrachten werden vervolgens door de man verder uitgezet onder zowel leden van de criminele organisatie als andere “soldaten". Daarnaast heeft hij een grote hoeveelheid wapens, waaronder drie antitankwapens, en munitie voorhanden gehad, die alleen maar bedoeld kunnen zijn voor het plegen van zeer ernstige misdrijven. Ook heeft hij tijdens zijn voorlopige hechtenis een medewerker van de gevangenis bedreigd, terwijl andere medewerkers daar getuige van waren. Het toont allemaal aan dat de man geen enkel respect toont voor het leven en welzijn van anderen en uitsluitend oog heeft voor zijn eigen belangen, die lijken te bestaan uit het snel aan veel geld komen en opklimmen op de criminele ladder. 

Geen prominente rol binnen de criminele organisatie

Naast de vier mannen veroordeelt de rechtbank ook een 20-jarige man tot een jeugddetentie van 720 dagen, waarvan 139 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor deelname aan een criminele organisatie, verboden wapenbezit en het treffen van voorbereidingshandelingen voor onder meer geweldsmisdrijven. Tijdens het plegen van de feiten was de man 18 jaar en de rechtbank weegt mee dat de straf in zijn geval meer gericht moet zijn op gedragsbeïnvloeding, resocialisatie en het voorkomen van herhaling en minder op vergelding. Voor de hoogte van de straf weegt de rechtbank mee dat de man geen prominente rol had binnen de criminele organisatie. Zijn woning werd gebruikt als opslaglocatie en hij verrichtte diverse hand- en spandiensten voor de 24-jarige man. Het is voor de rechtbank duidelijk dat hij daarbij door de 24-jarige man is beïnvloed, door hem werd aangestuurd en door hem onder druk werd gezet. 

Uitspraken