Jeugddetentie en jeugd-tbs na wurgen jonge vrouw Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jeugddetentie en jeugd-tbs na wurgen jonge vrouw Enschede
Almelo, 03 juni 2016

Een 21-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en jeugd-tbs voor het wurgen van een jonge vrouw uit diezelfde stad. De 18-jarige vrouw en de man hadden een korte en ingewikkelde relatie. Op 25 september 2015 hadden zij seks in een bos bij Enschede. Daarna kregen zij een heftige ruzie en in een opwelling doodde hij haar. Daarnaast moet de man moet een schadevergoeding betalen van ruim 8.500 euro aan de nabestaanden.

Rood boek van strafrecht

Jeugdstrafrecht

De rechtbank Overijssel past in deze zaak het jeugdstrafrecht toe omdat de man functioneert op het emotionele niveau van een 14 tot 17-jarige. Daarnaast heeft hij meerdere gedragsstoornissen en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij kan zich niet uiten en kropt zijn woede op tot het explodeert. Het is noodzakelijk dat hij hiervoor verplicht wordt behandeld via de PIJ-maatregel omdat anders de kans te groot is dat hij na zijn straf weer de fout in gaat.

​Onherstelbaar leed

De rechtbank is zich er terdege van bewust dat de man onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed heeft toegebracht aan de familie en vrienden van het slachtoffer. De ouders en de zus vertelden tijdens de zitting op een indrukwekkende wijze tot welk groot verdriet dit heeft geleid en hoe hun leven volledig is ontwricht. De man zal verder moeten leven met het besef dat hij een jonge vrouw in de bloei van haar leven van het leven heeft beroofd.

​Ingewikkelde relatie

De man had zich verstrikt in een ingewikkelde relatie met het slachtoffer en een andere vrouw, met alle bijkomende problemen van dien. Gevoelens van twijfel en angst voor onthulling, afwijzing en woede van anderen zorgden voor een opbouwende spanning. De spanning liep onverantwoord hoog op door het aanhoudende contact via Whatsapp. De man kon door zijn beperkingen niet met deze situatie omgaan. Toen hij en het slachtoffer na de seks in het bos ruzie kregen, verloor hij alle controle en doodde hij haar.

​Blinde woede

De rechtbank oordeelt dat de man niet vooraf van plan was om de 18-jarige vrouw van het leven te beroven. Hoewel hij vooraf enkele insinuerende opmerkingen maakte, vormt dit onvoldoende om te spreken van voorbedachte raad. De man en vrouw hadden vooraf afgesproken om in dat bos seks te hebben. Het plaats delict was op enkele meters van een bewoond huis. De man heeft nadien niet geprobeerd om het lichaam te verbergen, terwijl hij bijvoorbeeld een schep in de auto had liggen. Het scenario dat hij haar in blinde woede heeft gedood is het meest aannemelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten