Jongens veroordeeld voor geweld op voetbalveld Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jongens veroordeeld voor geweld op voetbalveld Zwolle
Zwolle, 02 april 2019

Drie jongens zijn veroordeeld voor hun aandeel in een vechtpartij bij een zaalvoetbalwedstrijd in Zwolle op 6 december 2017 en de mishandeling van een trainer op een voetbalveld in Zwolle op 14 februari 2018. Twee van hen waren minderjarig, één jongen was meerderjarig. Eén minderjarige jongen is vrijgesproken.

Vechtpartij na zaalvoetbalwedstrijd

Een zaalvoetbalwedstrijd in de WRZV-hallen in Zwolle op 6 december 2017 tussen de zaalvoetbalteams van Young Boys en FC Panya liep uit de hand. Een supporter van Young Boys gaf een kaakslag aan een speler van FC Panya en er werd een ketting van één van de spelers van Young Boys kapot getrokken. Na de wedstrijd kwam het tot een vechtpartij, toen de supporters en spelers van Young Boys buiten de WRZV-sporthal hun tegenstanders opwachtten.

Mishandeling tijdens training D-pupillen

Eén van de vier personen die vanuit FC Panya betrokken was bij de vechtpartij en aangifte had gedaan, werd op 14 februari 2018 op Sportpark de Marslanden door meerdere jongens aangevallen toen hij een training gaf aan de D-pupillen van SV Zwolle. De trainer rende weg, viel en werd door 2 jongens geslagen met stofzuigerstangen. Van de aanvallers waren er twee betrokken bij de vechtpartij bij de WRZV-hallen

Veroordelingen en vrijspraak

  • Een 18-jarige jongen uit Kampen (toen 17) is veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld in vereniging bij de sporthal en op het trainingsveld tot een jeugddetentie van 206 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Hij moet de slachtoffers schadevergoedingen betalen van ruim 2.100 euro. De jongen is vrijgesproken van de poging tot zware mishandeling. Uit het dossier kan niet worden vastgesteld dat er een aanmerkelijk kans was dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. Zo was er geen beschrijving van het opgelopen letsel in het dossier. De jongen is verminderd toerekeningsvatbaar.
  • Een 19-jarige jongen uit Rotterdam is ook schuldig aan de mishandeling van de trainer op het Zwolse voetbalveld. Hij was toen 18 jaar. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 192 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 60 uur. Hij moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 1000 euro. Ook hij is vrijgesproken van de poging tot zware mishandeling. Hij was niet betrokken bij de vechtpartij bij de sporthal. De jongen is verminderd toerekeningsvatbaar.
  • Een 17-jarige jongen uit Zwolle is vrijgesproken van de mishandeling op het trainingsveld. De rechtbank oordeelt dat hij er wel bij was, maar dat uit het dossier niet blijkt dat hij geweld tegen het slachtoffer heeft gebruikt. De jongen wordt wel veroordeeld voor zijn aandeel bij de vechtpartij bij de sporthal. Hij was toen 16 jaar. Hij krijgt een taakstraf van 40 uur opgelegd en moet de slachtoffers schadevergoedingen betalen van iets meer dan 1.100 euro.
  • Een jongen van 17 jaar uit Zwolle (toen 15) is vrijgesproken van het plegen van openlijk geweld bij de sporthal in Zwolle. Bij het geweldsincident op het trainingsveld was hij niet betrokken.

Impact jonge kinderen

De rechtbank rekent de jongens aan dat zij bij een sporthal en op een trainingsveld openlijk geweld hebben gepleegd. Met name de mishandeling van de voetbaltrainer voor de ogen van de jonge kinderen en hun aanwezige ouders had een enorme impact.

Uitspraken

Meest gelezen berichten