Laden...

Kinderopvang Steenwijk beboet na dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Kinderopvang Steenwijk beboet na dodelijk ongeval
Zwolle, 03 juni 2021

Een kinderopvang uit Steenwijk krijgt een boete van 15.000 euro opgelegd omdat het schuldig is aan een tragisch ongeval waarbij een 4-jarig meisje overleed. Het meisje speelde op 16 maart 2020 verstoppertje op de gang en kwam onder twee zware branddeuren terecht. Die waren in verband met werkzaamheden uit het kozijn gehaald en stonden bijna twee maanden lang tegen de muur.

Voorzienbaar gevaar


De rechtbank oordeelt dat de deuren daar op de dag van het ongeluk niet hadden mogen staan. Niet alleen met het oog op de brandveiligheid van het gebouw, maar ook omdat de kinderen op de gang mochten spelen. Dat de organisatie zich bewust was van het potentiële gevaar van de deuren blijkt uit verklaringen van medewerkers die de onveilige situatie hebben aangekaart.

Veiligheidsmaatregelen verder op orde


De kinderopvang krijgt een lagere geldboete opgelegd dan de officier van justitie heeft  geëist. De rechtbank weegt namelijk zwaarder mee dat de kinderopvang de protocollen naar aanleiding van het ongeval streng heeft aangescherpt  en de algemene veiligheidsmaatregelen goed op orde had. Met de geldboete wil de rechtbank een signaal afgeven aan soortgelijke instellingen dat veiligheid van de kinderen de hoogste prioriteit moet hebben zodat dergelijke ongevallen voorkomen worden. Dat was ook voor de ouders van het meisje de belangrijkste reden om aangifte te doen. 

Uitspraken