Laden...

Man veroordeeld tot 12 jaar cel voor dood partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Man veroordeeld tot 12 jaar cel voor dood partner
Almelo, 03 juni 2022

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 44-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor de dood op zijn vrouw. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank de man ook een gedragsbeïnvloedende maatregel op en moet hij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 70.000 euro.

Lichaam in kofferbak

Op 14 september 2021 hadden de man en zijn vrouw een discussie over relatieproblemen. Deze liep uit de hand, waarna hij haar wurgde, verstikte en sloeg met een honkbalknuppel. Vervolgens legde hij haar in de kofferbak van zijn auto en reed hij meerdere uren met het lichaam rond. De volgende ochtend trof de beveiliging van het ziekenhuis de man gewond aan bij de hoofdingang, waarna hij naar de spoedeisende hulp werd gebracht en werd opgenomen op de afdeling psychiatrie. Daar vertelde hij tegen het personeel dat hij zijn vrouw had gewurgd en dat haar lichaam in de achterbak van zijn auto lag. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank is van oordeel dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De man heeft een autismestoornis en de rechtbank acht het voldoende aannemelijk dat de man vanuit zijn stoornis niet kon omgaan met de plotselinge reële dreiging van het einde van de relatie, dat hij werd overspoeld door de voor hem plotselinge situatie en dat hij handelde vanuit zijn autisme. De manier waarop hij de vrouw om het leven bracht in combinatie met de problematiek en risicofactoren, baren de rechtbank ernstige zorgen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het niet verantwoord is dat de man na afloop van de gevangenisstraf zonder enig toezicht terugkeert in de maatschappij. De rechtbank legt de man daarom naast de gevangenisstraf een gedragsbeïnvloedende maatregel op.

Onherstelbaar leed en verdriet

De man heeft met extreem geweld een einde gemaakt aan het leven van een vrouw die volop in het leven stond. Hij heeft haar het meest wezenlijke bezit, haar leven, ontnomen. Met de dood van de vrouw heeft de man onherstelbaar leed en verdriet toegebracht aan de nabestaanden, in het bijzonder haar kinderen en zus. Hun levens zullen, zoals ook is gebleken uit de indringende slachtofferverklaringen, nooit meer hetzelfde zijn.

Uitspraken