Laden...

Man vrijgesproken van seksuele uitbuiting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Man vrijgesproken van seksuele uitbuiting
Almelo, 11 april 2022

Een 30-jarige man is door de rechtbank Overijssel vrijgesproken van seksuele uitbuiting van twee vrouwen. De rechtbank stelt vast dat de man wel betrokken was bij de prostitutiewerkzaamheden. Zo hield hij hen gezelschap, bracht de vrouwen naar afspraken en was behulpzaam bij het plaatsen van seksadvertenties. Er is alleen onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat de man zich ook schuldig maakte aan seksuele uitbuiting van de twee vrouwen. De rechtbank veroordeelt de man wel tot twee maanden gevangenisstraf voor mishandeling. 

Suggestieve verhoorwijze

Beide vrouwen zijn uitvoerig verhoord door de politie. Bij deze verhoren was sprake van suggestieve vraagstelling, gebrek aan doorvragen en beïnvloeding door de verhoorders. De ene vrouw vertelde eerst dat zij vrijwillig in de prostitutie werkte, maar dat verdachte haar had bestolen. In de latere verhoren ging zij mee in de haar telkens voorgehouden suggesties van de verhoorders dat de man haar gedwongen had. Onderzoek door professor Van Koppen naar de betrouwbaarheid van haar verklaringen leidt de rechtbank tot de conclusie dat haar verklaringen door de manier van verhoren niet bruikbaar zijn voor het bewijs. 

De andere vrouw kwam om aangifte te doen van ontvoering van haar hond en van meerdere mishandelingen, niet van seksuele uitbuiting. De verhorende verbalisanten benadrukten echter meermalen dat zij wilden dat de vrouw aangifte deed van seksuele uitbuiting door de man. Er werd de indruk gewekt dat er een verband bestond tussen aangifte tegen de man en het terugkrijgen van de hond. Ook haar werd steeds voorgehouden dat de man haar had uitgebuit, hoewel zij daar zelf aanvankelijk anders over dacht. Al met al zijn daarmee ook de door haar afgelegde verklaringen niet bruikbaar voor het bewijs. Nu aanvullend bewijs ontbreekt, betekent dit dat de man voor beide gevallen van seksuele uitbuiting is vrijgesproken. 

Uitspraken