Laden...

Maximale celstraffen voor wapenvondst Alphen aan den Rijn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Maximale celstraffen voor wapenvondst Alphen aan den Rijn
Zwolle, 14 november 2023

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee mannen van 30 en 46 jaar tot de maximale gevangenisstraffen van 10 jaar en 2 maanden voor de wapenvondst in Alphen aan den Rijn. De derde 24-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Naast de veroordeling voor de wapenvondst in Alphen aan den Rijn, heeft de rechtbank ook vier mannen veroordeeld voor verschillende geweldsdelicten. 

Afbeelding ter illustratieWapenopslag

Op donderdag 24 maart 2022 werden in de berging van de woning van de 30-jarige man vier antitankwapens, 45 (automatische) vuurwapens, 4825 kogelpatronen en 66 patroonmagazijnen gevonden. De wapens en munitie zaten in rugtassen, boodschappentassen en vuilniszakken. Daarnaast lagen er ook nog geluidsdempers, omgebouwde alarmpistolen en wapens met richtkijkers in de berging. De rechtbank is van oordeel dat het dossier wettig en overtuigend bewijs bevat dat de 46-jarige man nauw en bewust samenwerkte met de 30-jarige man. De wapens die bij de 46-jarige man thuis lagen, zijn op enig moment overgebracht naar de berging van de 30-jarige man. Daarvoor moesten de mannen samenwerken, want de 30-jarige man had de sleutel van de berging. Dat maakt dat er daadwerkelijk afstemming en afspraken zijn gemaakt over het opslaan van de wapens en munitie en het bewaren van de sleutel. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de 24-jarige man – in tegenstelling tot de andere twee mannen – drie vuurwapens en een patroonmagazijn voorhanden heeft gehad.

Bedreiging voor de samenleving

Een wapenvoorraad van deze omvang, met dit type wapens en munitie, kan alleen maar bestemd zijn voor het uitvoeren van zeer ernstige gewelds- en levensdelicten. De Nederlandse samenleving wordt keer op keer opgeschrikt door dergelijke misdrijven, waarbij dit soort wapens en munitie is betrokken. Ongecontroleerd wapenbezit van deze orde is een bedreiging voor onze samenleving. Dit moet krachtig worden bestreden. De mannen hebben door dit soort wapens en munitie voorhanden te hebben, een bijdrage geleverd aan het in stand houden van zware vormen van criminaliteit. Dit rekent de rechtbank hen zwaar aan.

Geweld

Vier andere mannen zijn door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal 7 jaar voor het plegen van verschillende geweldsdelicten, brandstichting en verboden wapenbezit. De rechtbank is van oordeel dat zij deel uitmaakten van een groep Poolse mannen die in opdracht van anderen gewelddadige klussen uitvoerde. Daarbij werd het gebruik van wapens en fors geweld niet geschuwd. De klussen werden voorbereid en de uitvoerders ontvingen instructies van de opdrachtgevers. De rechtbank spreekt een vijfde man, die verdacht werd van poging zware mishandeling, vrij. Er is onvoldoend wettig en overtuigend bewijs.

Uitspraken