Laden...

Mishandeling met dodelijke afloop in Enschede was noodweer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Mishandeling met dodelijke afloop in Enschede was noodweer
Almelo, 14 september 2021

Het was op 23 augustus 2020 een vuistslag met dodelijke gevolgen, maar de rechtbank Overijssel oordeelt dat de 25-jarige Enschedeër handelde uit noodweer. Hij wordt daarom vrijgesproken van mishandeling met de dood tot gevolg. Na het uitgaan in het centrum van Enschede startte het dodelijke slachtoffer met twee vrienden uit het niets een vechtpartij tegen de 25-jarige en een vriend. Die eindigde na 50 seconden toen de 25-jarige het slachtoffer één vuistslag gaf. Het slachtoffer kwam met zijn achterhoofd op straat terecht en overleed een dag later in het ziekenhuis.

Mocht zich verdedigen

Net zoals de officier van justitie vindt de rechtbank dat er in de zaak van de 25-jarige Enschedeër sprake is van noodweer. In deze situatie mocht hij zich verdedigen. Hij en een vriend werden die nacht zonder aanleiding aangevallen door het dodelijke slachtoffer en zijn twee vrienden. Het duo was in de minderheid en er was geen goede mogelijkheid om te vluchten.

​Uiterst triest gevolg

De uitgedeelde vuistslag was als reactie op het geweld niet buiten proporties, oordeelt de rechtbank: “Dat deze vuistslag heeft geleid tot ernstig hersenletsel waaraan het slachtoffer is overleden is een uiterst triest gevolg van de door de 25-jarige uitgeoefende geweld, maar doet niets af aan de proportionaliteit van die vuistslag op dat moment.”

​Andere keuze

De twee mannen die - onder invloed van veel alcohol - aan de kant van het dodelijke slachtoffer meededen aan de vechtpartij zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De mannen (21 en 22) krijgen een taakstraf van 100 uur opgelegd. Hierbij houdt de rechtbank rekening met het feit dat hun kameraad aan de gevolgen van de vechtpartij is overleden. De twee zullen moeten leven met het besef dat ze dit misschien hadden kunnen voorkomen als ze die bewuste nacht een andere keuze hadden gemaakt. 

Uitspraken