Laden...

Op de Rol: 'Die boom is mij dierbaar'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Op de Rol: 'Die boom is mij dierbaar'
Enschede, 15 maart 2017

De keukentafel aan de Hengelosestraat in Enschede zit vanochtend vol, en niet voor een gezellige Twentse koffietafel. Aan tafel zitten een rechter en een griffier, 2 advocaten, de vrouw des huizes mevrouw Ramirez en de 82-jarige buurman. Het echtpaar Ramirez heeft al jaren heibel met buurman Vriezema over de prachtige 9 meter hoge hulstboom in de achtertuin. Nu ja, prachtig, dat zou hij zijn geweest als buurman Vriezema niet de overhangende takken van de boom boven zijn schuurtje had weggesnoeid. Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt en de buurman in zijn ijver ook hun coniferenhaag aan de Hengelosestraat een kopje kleiner maakt, heeft de familie Ramirez de Almelose voorzieningenrechter gevraagd om in te grijpen. De 50 jaar oude hulstboom overleeft een nieuwe aanval op zijn overhangende takken vermoedelijk niet, aldus het kenniscentrum voor bomen KCB in het Friese Nijeberkoop.

Bloesem

Rechter Ulbe van Houten is op verzoek van buurman Vriezema naar de Hengelosestraat afgereisd, maar het gezelschap is neergestreken bij de familie Ramirez. Zij hadden geen zin in een bezoekje aan de boze buurman. Hun advocate Judith van der Vinne legt de irritaties op tafel. ‘In het verleden heeft buurman Vriezema over van alles geklaagd: over de schutting, de oprit, het schuurtje, de boom, de beplanting. Er is altijd wat. De familie Ramirez heeft altijd voldaan aan redelijke eisen, maar nu is de maat vol. De boom raakt onherstelbaar beschadigd als mijnheer Vriezema weer gaat snoeien. De takken hangen al 40 jaar over het perceel van de buurman. 16 jaar geleden heeft de buurman de familie Ramirez gesommeerd om de overhangende takken te verwijderen, en daarna is het stil gebleven. De boom geeft geen noemenswaardige schaduw en is het gehele jaar groen, waardoor de overlast van bloesem, besjes en bladeren nihil is. De afval concentreert zich op het afdakje van de buurman’, aldus advocate Van der Vinne.

Rommel

De advocaat van de buurman, Henk Dijks (die afgelopen voorjaar nota bene zelf thuis in Enschede de Almelose voorzieningenrechter Ger Vermeulen over de vloer had omdat ook híj trammelant had met zijn buurman) weet dat er al sinds 1998 heisa is over de hulstboom. Hij was er vanaf het begin bij. Dijks: ‘Mijnheer Vriezema is al veel langer niet in staat om de rommel van de boom op te ruimen. In plaats van te kunnen genieten van zijn oude dag, wordt hij nu lastiggevallen en op kosten gejaagd terwijl zijn buren kunnen procederen op kosten van de rechtsbijstandverzekeraar.’ Volgens advocaat Dijks hangen de takken maar liefst 3 meter boven de tuin van Vriezema. Nu de boom zijn maximale hoogte heeft bereikt, zal deze volgens een boomexpert alleen maar meer in de richting van Vriezema uitdijen.

Terugsnoeien

‘Mijnheer Vriezema wil niet dat de boom wordt gekapt; de boom moet worden uitgedund. Hij heeft last van de bessen en de merels die erop afkomen.’ ‘De gietelingen vret en schijt meteen’, aldus de buurman in onvervalst Twents. Advocaat Dijks vervolgt: ‘In 2015 is de wijkagent ingeschakeld en er werd een afspraak gemaakt. De afspraak was dat de buren zouden snoeien, maar ze deden niets. Mijnheer Vriezema heeft toen zelf iemand ingeschakeld. Dat was toegestaan. De boom kan prima zonder schade of verminking door een hovenier worden gesnoeid. Toen de buurman schreeuwend en tierend op hem afkwam, is het snoeiwerk gestaakt. De familie Ramirez doet moeilijk om moeilijk te kunnen doen en is weinig oprecht. Mijnheer Vriezema is altijd bereid geweest tot overleg; jammer dat het zover moest komen.’

Levensgevaarlijk

Rechter Van Houten heeft even genoeg gehoord. ‘Laten we in de tuinen gaan kijken.’ Buiten komt het gezelschap langs een 1,5 meter hoge coniferenhaag, die volgens de buurman ook gesnoeid moet worden. ‘De gemeente maakt het niet uit hoe hoog de haag is’, merkt de rechter op. ‘Maar ik heb vanuit de auto geen zicht als ik uitparkeer’, legt buurman Vriezema uit. ‘De haag is levensgevaarlijk’, weet ook advocaat Dijks. ‘Maar niemand zegt toch dat u daar per se moet staan?’ vraagt de rechter. ‘Nee, maar het is noodzakelijk. Ik kan nauwelijks meer lopen’, antwoordt buurman Vriezema. De buren piekeren er niet over om de coniferenhaag te snoeien. ‘Genoeg is genoeg; de maat is vol. Als we de haag snoeien, wat is dan het volgende?’

Rotten

De hulstboom heeft nog nooit zoveel bekijks gehad. Het dak van het schuurtje is vies en heeft zijn beste tijd gehad. Buurman Vriezema veegt wat rommel weg. Mevrouw Ramirez weet wel wat er loos is. ‘Dat afdakje is 25 jaar oud. Er is nooit wat aan gedaan. Het hout is gewoon gaan rotten.’ Terug aan de keukentafel heeft rechter Van Houten nog wel wat vragen voor de kemphanen. Kan de buurman zich op zijn oude dag niet neerleggen bij de overhangende takken? Nee, dat gaat niet. ‘Ik wil minder last; ik kan er niet meer tegen.’ Zou de familie Ramirez zich kunnen neerleggen bij kap van de hulstboom? ‘Je kunt zeggen: hoe erg is het nou, 1 dode boom. Zet u een nieuwe neer’, merkt de rechter op. ‘En dan?’, antwoordt mevrouw Ramirez. ‘De buurman stelt al 28 jaar eisen. Met een nieuwe boom is er vast weer overlast. Wij hebben tot het maximum gesnoeid, verder kan niet. Bovendien: die boom is mij dierbaar, ik wil hem niet kwijtraken.’

Gedragen

‘U gaat er niet uitkomen met elkaar’, weet rechter Van Houten. En dus velt hij 2 weken later een vonnis. Hij vindt dat de familie Ramirez zal moeten dulden dat buurman Vriezema de takken van de hulstboom uitdunt en Vriezema zal moeten dulden dat de coniferenhaag aan de straat niet wordt teruggesnoeid, want de verkeerssituatie is niet onveilig. ‘In alle oprechtheid dient de vraag gesteld te worden of een boom wel bestaansrecht heeft als hij alleen kan voortbestaan met overhangende takken op andermans perceel’, zegt de rechter. Hij spreekt geen veroordelend vonnis uit, met oplegging van dwangsommen over en weer. Zo’n vonnis is ‘niet van toegevoegde waarde en draagt evenmin bij aan een betere verstandhouding’. De rechter gaat er vanuit dat de buren zich naar zijn oordeel zullen gedragen.

Uitspraken