Laden...

Oud-bestuurder verantwoordelijk voor 1,4 miljoen euro aan spookfacturen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Oud-bestuurder verantwoordelijk voor 1,4 miljoen euro aan spookfacturen
Zwolle, 30 december 2020

De oud-bestuurder van een groot installatiebedrijf uit Genemuiden is aansprakelijk voor de schade die hij aanrichtte door het laten verzenden en betalen van spookfacturen. Tussen 2005 en 2017 liet hij het bedrijf ruim 1,4 miljoen euro betalen voor tapijt dat nooit werd geleverd. Volgens hem zou het geld contant terugvloeien voor het zwart geld-circuit binnen het bedrijf. Hij werkte daarbij samen met twee tapijtgroothandels en hun twee bestuurders. Ook zij zijn aansprakelijk, oordeelt de rechtbank Overijssel.

Spookfacturen voor tapijten die nooit kwamen
Spookfacturen voor tapijten die nooit kwamen

‘Zwart geld-circuit’

De oud-bestuurder ontkende het bestaan van de spookfacturen niet. Integendeel. De man stelde dat het juist onderdeel was van de bedrijfscultuur. De constructie van giraal betalen en contant ontvangen zouden zijn voorgangers hebben bedacht voor het ‘zwart geld-circuit’ in het bedrijf. Vanuit de zwarte kas zouden de overuren zijn betaald en zou de plaatselijke voetbalclub zijn gesponsord. Het installatiebedrijf betwistte dit verhaal van de oud-bestuurder.

​Aansprakelijk voor schade

De rechtbank oordeelt dat het voor de aansprakelijkheid voor de schade niet uitmaakt of dit zwart geld-verhaal waar is of niet. Het komt er op neer dat de oud-bestuurder willens en wetens het bedrijf rekeningen liet betalen voor diensten die nooit zijn geleverd. Dat is een onrechtmatige daad. Het bezorgde het bedrijf schade en voor die schade is hij aansprakelijk, samen met de twee tapijtgroothandels en hun twee bestuurders. Een andere bestuurder van een van de tapijtgroothandels en een boekhoudmedewerker van het installatiebedrijf zijn niet aansprakelijk.

Bestand tegen druk

Zelfs als de stelling van de zwart geld-cultuur zou kloppen, dan is de schade toe te rekenen aan de oud-bestuurder. De man had als statutair bestuurder namelijk kunnen en moeten inzien dat dit ontoelaatbaar was. Van hem had verwacht mogen worden dat hij vanuit zijn positie weerstand zou bieden tegen de druk die op hem zou zijn uitgeoefend.

Geldbedrag nog vaststellen

Hoewel er bekend is dat er voor ruim 1,4 miljoen euro aan spookfacturen is betaald, kan de rechtbank nu niet vaststellen hoeveel geld de oud-bestuurder en de anderen moeten betalen aan het installatiebedrijf. Om dit goed uit te zoeken is meer informatie nodig. Volgens de oud-bestuurder ging het betaalde geld namelijk zwart in contanten terug naar het bedrijf. Hiermee werden bijvoorbeeld de overuren of het vakantiegeld van de medewerkers betaald. Om de schade goed vast te stellen moet duidelijk worden of het geld inderdaad ten goede kwam aan het installatiebedrijf en zoja, om hoeveel geld het dan ging. 

Uitspraken