Laden...

Overlastgevende en 'bezeten' buurvrouw moet woning Nieuwleusen verlaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Overlastgevende en 'bezeten' buurvrouw moet woning Nieuwleusen verlaten
Zwolle, 18 december 2020

Woningstichting Vechthorst mag van een huurder verlangen dat zij uit haar woning vertrekt. Volgens de kantonrechter van de rechtbank Overijssel zorgt de vrouw voor zo veel overlast dat zij geen goede huurder is. Buren klagen al jaren over de vrouw en vertellen over nachtelijke schreeuwpraktijken waarin ze soms roept dat ze ‘bezeten’ is.

Overlastmeldingen

Sinds halverwege 1998 huurt de vrouw een woning van Vechthorst in Nieuwleusen. In de zomer van 2017 trekt één van de buren bij de woningstichting aan de bel. De vrouw zou ’s nachts over straat lopen, foto’s maken en aanbellen bij haar buren. Tegen hen schreeuwt ze dat ze ‘bezeten is door de duivel’. Vanaf dat moment volgen er meerdere overlastmeldingen van buren. Ook de vrouw zelf zoekt meerdere keren contact met de woningstichting en de politie. Volgens haar hebben haar buren een pillenmachine die zorgt voor straling. Bemiddeling en hulp, onder andere door de woningstichting, politie en de GGD, geven niet het gewenste effect. Vanaf april vorig jaar nemen de meldingen toe, mede op advies van de politie. Omdat een buurman volledig onderdoor gaat aan de veronderstelde overlast sturen 18 buren in november van dit jaar een brief naar Vechthorst. De woningstichting vraagt de rechtbank nu om toestemming om de woning te ontruimen.

Geen goede huurder

Een huurder moet zich als goed huurder gedragen. Dit is niet alleen vastgelegd in het huurcontract, maar ook in de wet. Om over te gaan tot ontruiming moet er wel sprake zijn van ernstig en structureel overlast. De kantonrechter oordeelt dat daar in dit geval sprake van is. De overlast bestaat onder andere uit schreeuwen, het maken van verwijten richting omwonenden en het naar binnen kijken bij en fotograferen van de huizen van buren. Op zitting gaf de vrouw aan dat ze niet ‘bezeten’ is, maar erkende wel dat zij ’s nachts de straat op gaat. Ook ontkende ze niet dat ze voor overlast zorgt. Haar gedrag is in strijd met de wet: zij is geen goede huurder. Omdat de woningstichting probeerde een oplossing te zoeken – pogingen daartoe slaagden niet – mag zij nu van de vrouw verlangen dat ze vertrekt. De vrouw moet binnen een maand haar woning verlaten. Als extra prikkel om te zorgen dat ze echt vertrekt legt de kantonrechter een dwangsom van 250 euro per dag op.

Uitspraken