Laden...

Politieambtenaar veroordeeld voor corruptie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Politieambtenaar veroordeeld voor corruptie
Zwolle, 19 juli 2022
De rechtbank Overijssel veroordeelt een 38-jarige man tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor schending van zijn ambtsgeheim, ambtelijke omkoping en computervredebreuk. De schatting is dat de politieambtenaar op deze manier ruim 40.000 euro zou hebben verdiend. Dit moet hij terugbetalen aan de Staat. 

Informatie tegen betaling

Twee jaar lang zocht de politieambtenaar veelvuldig informatie op over specifieke personen en kentekens in de politiesystemen. Tegen betaling deelde hij deze informatie vervolgens met een of meer mannen die hij kende van vroeger. 

Politievertrouwen ernstige wijze geschonden

De rechtbank rekent het de politieambtenaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen op ernstige wijze heeft geschonden. Een politieambtenaar neemt, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in. De man heeft met zijn handelen de rechtsstaat ondermijnd en ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen dat in de politieambtenaar gesteld wordt.

Vrijspraak voor medeverdachte

De 39-jarige man die de politieambtenaar giften en/of geldbedragen zou hebben geboden in ruil voor informatie uit de politiesystemen, is door de rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechtbank zit er onvoldoende bewijs in het dossier. 

Uitspraken