Laden...

Provincie wees handhavingsverzoek tegen bemesten en beweiden onterecht af

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Provincie wees handhavingsverzoek tegen bemesten en beweiden onterecht af
Zwolle, 03 augustus 2021

De provincie Overijssel heeft een handhavingsverzoek tegen het bemesten en beweiden vlakbij Natura 2000-gebied de Weerribben-Wieden onterecht afgewezen. De bestuursrechter oordeelt dat de besluiten onvoldoende zijn onderbouwd en onjuist zijn gemotiveerd. De provincie heeft acht weken de tijd om een nieuw besluit te nemen.

Tractor en giertank. Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie

Milieuorganisaties

Milieuorganisaties MOB en de vereniging Leefmilieu wilden dat de provincie handhavend optrad tegen een veehouder uit de gemeente Steenwijkerland. De provincie wees dat verzoek af, waarop de organisaties in beroep gingen bij de rechtbank.

Vergunningsplicht

De rechtbank oordeelt dat de provincie niet heeft aangetoond dat het bemesten en beweiden door de veehouder is uitgezonderd van de vergunningsplicht. Ook mist een concrete beoordeling van wat de gevolgen zijn van de huidige bedrijfsactiviteiten op de omliggende Natura 2000-gebieden. De provincie kan niet zonder onderbouwing stellen dat er geen significante gevolgen zijn en dat een vergunning niet vereist is.

Uitspraken