Laden...

Raadslid Almelo mocht zich kritisch uitlaten op NPO Radio 1

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Raadslid Almelo mocht zich kritisch uitlaten op NPO Radio 1
Almelo, 10 juli 2020

Een Almeloos raadslid van de Partij Vrij Almelo handelde niet onrechtmatig door op NPO Radio 1 te zeggen dat de uitbouw van het terras van ’t Wetshuys niet volgens de regels is. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel kunnen de woorden van het raadslid niet als excessief en onnodig grievend worden aangemerkt. De directie van ’t Wetshuys wilde dat de volksvertegenwoordiger een rectificatie zou plaatsen in een dagblad, maar de voorzieningenrechter gaat daar dus niet in mee.

Interview

Op 2 juni gaf het raadslid een interview op NPO Radio 1. Aanleiding voor dit interview was het programma Opstandelingen van BNN/VARA dat op 4 juni is uitgezonden. In dat programma wordt onderzocht waarom sommige burgers in opstand komen tegen hun gemeentebestuur. De uitzending van Opstandelingen van 4 juni stond in het teken van de gemeente Almelo. De presentator van het Radio 1 programma vroeg het raadslid naar de kwestie rondom de uitbouw van het terras van ’t Wetshuys. Hij antwoordde dat de uitbouw van het terras niet volgens de regels is gemaakt. Op de vraag van de presentator of de beheerder goede connecties had, antwoordde hij bevestigend. er is gekomen dankzij de ‘goede connecties’ van het etablissement.

Vergunning

’t Wetshuys heeft een vergunning gekregen voor de uitbouw van het terras. Toch is de uitbouw van dit terras al jaren onderwerp van gesprek in Almelo en zijn er diverse stukken over verschenen in regionale media. In de media is onder meer een artikel verschenen waarin staat dat onder anderen de stadsbouwmeester – die betrokken was bij het verlenen van de vergunning – zou hebben gezegd dat er iets staat wat niet overeenkomstig de vergunning is en dat de gemeente zou moeten handhaven. Ook de toenmalige wethouder had de nodige vragen over de uitbouw van het terras. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat de uitlatingen van het raadslid iedere feitelijke grondslag mist.

Uit krantenartikelen blijkt verder dat de beheerder en de gemeente met elkaar in gesprek zijn gegaan over de overkapping. Wat de uitkomst is van dat gesprek is niet duidelijk. Vanwege de onduidelijkheid of het terras al dan niet voldoet aan de vergunning kán de schijn van belangenverstrengeling zijn ontstaan.

Context

De woorden van het raadslid moeten dan ook in die context worden geplaatst. Hij maakte zijn opmerking in een interview over een programma over bestuurlijk onrecht in Almelo. Zijn woorden zijn niet excessief en onnodig grievend. Er is geen sprake van onrechtmatig handelen door het raadslid. Een rectificatie is dus niet nodig.

Uitspraken