Rechtbank Overijssel opent digitale beveiligde zittingszaal in Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Rechtbank Overijssel opent digitale beveiligde zittingszaal in Almelo
Almelo, 16 mei 2013

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo heeft vandaag een nieuwe, digitale en extra beveiligde zittingszaal geopend. Met de opening is de bouw van de zittingszaal, die halverwege 2011 begon, officieel afgerond. De uitbreiding van de rechtbank met de digitale zittingzaal is onder leiding van de Rijksgebouwendienst tot stand gekomen.

Open vizier naar de toekomst

President Avedissian: “De rechtbank Overijssel staat voor goede, begrijpelijke en tijdige rechtspraak en is zich bewust van de veranderingen van deze tijd. Dat vraagt ook om eigentijdse faciliteiten. Deze nieuwe zittingzaal speelt in op ontwikkelingen op het gebied van digitale communicatie. De digitale behandeling van zaken past daarin. Wij willen zo slim en zo goed mogelijk samenwerken met onze ketenpartners, met een open vizier naar elkaar en naar de samenleving.”

Met het oog op de toekomst is deze zittingzaal voorzien van de modernste technische snufjes en beveiliging. Beeld en geluid worden steeds belangrijker in (straf)zaken, filmpjes die zich in het dossier bevinden kunnen ter terechtzitting worden getoond, taps kunnen indien gewenst worden beluisterd, requisitoir en pleidooi kunnen met gebruik van beeld en geluid worden gehouden. Telehoren - het horen van getuigen, deskundigen, verdachten en andere justitiabelen op afstand - behoort evenzeer tot de mogelijkheden. De installatie van camera’s en opnameapparatuur maakt op termijn ook Court TV mogelijk.

Veiligheid

Naast digitale toegankelijkheid is ook veel aandacht besteed aan veiligheid. De nieuwe zaal is voorzien van allerlei beveiligingsmaatregelen die belangrijke voordelen bieden voor zowel rechters, officieren van justitie en advocaten als voor verdachten, getuigen en bezoekers. Zo heeft de zaal een ‘open’ bovenverdieping waar een tweede publieke tribune achter glas is gehuisvest. Ook is er een aparte ingang met detectiesluis voor het publiek, een fouilleerruimte, acht extra cellen voor gedetineerde verdachten en een nieuwe remise voor de parketpolitie.

Kunstwerk

Kunstenares Jasmijn Visser (1983) heeft voor de overgang tussen het al bestaande en nieuwe gedeelte van de rechtbank gezorgd voor een indrukwekkend kunstwerk. De acht meter lange tekening ‘The monumental society’ die Visser voor de rechtbank maakte, toont een narratief van een maatschappij die zich opbouwt en ontwikkelt. In het werk wordt verwezen naar verschillende elementen van de vernieuwing die de rechtbank momenteel ondergaat, als ook de Nederlandse maatschappij waar de rechtbank zich altijd toe moet verhouden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten