Laden...

Rechtbank Overijssel weer beperkt open voor publiek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Rechtbank Overijssel weer beperkt open voor publiek
Almelo, Enschede, Zwolle, 11 augustus 2020

De rechtbank Overijssel is vanaf volgende week maandag, 17 augustus, weer beperkt open voor publiek. Om een zitting bij te wonen moeten belangstellenden zich van te voren aanmelden. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw.

Ruimte beperkt, partijen en pers krijgen voorrang

Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken, wordt per gerechtsgebouw een maximum aantal bezoekers vastgesteld waarbij de anderhalvemeter-norm gewaarborgd blijft. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte in de zittingszaal of de publieke ruimtes, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Groepsbezoeken zijn helaas nog niet mogelijk.

Openbaarheid groot goed

President Bart van Meegen is blij dat de deur weer gedeeltelijk open kan: “Het is belangrijk dat rechtspreken in het openbaar gebeurt en dat daar ook publiek bij aanwezig kan zijn. Mensen moeten kunnen zien wat rechters doen en waarom zij doen zoals ze doen. Onze gerechtsgebouwen zijn nu zo ingericht dat we weer, zij het beperkt, publiek kunnen ontvangen”. Van Meegen maakte in de periode dat de rechtbank voor publiek gesloten was een wekelijkse vlog, om te laten zien wat er zich binnen de muren van de rechtbank Overijssel afspeelt. Klik hier om deze video’s terug te kijken.

Aanmelden

Aanmelden via het online formulier is noodzakelijk. Dit kan vanaf 7 dagen voor de zitting en moet uiterlijk 2 dagen van tevoren. In de aanmelding moeten belangstellenden aangeven voor welke specifieke zitting zij zich willen aanmelden. Het zittingsrooster van de rechtbank Overijssel staat hier en wordt iedere vrijdagmiddag rond 17.00 uur bijgewerkt.

Coronamaatregelen

Sinds half maart waren de gerechtsgebouwen van de rechtbank Overijssel alleen toegankelijk voor procespartijen die op dat moment op de rechtbank aanwezig moesten zijn. Het was voor publiek niet mogelijk om zittingen bij te wonen. Om de openbaarheid van rechtspraak zoveel mogelijk te waarborgen, waren journalisten wel in beperkte mate welkom. Ook zijn er meer uitspraken gepubliceerd. Nu alle gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en fysieke zittingen steeds meer mogelijk zijn, is ook het ontvangen van publiek weer (beperkt) mogelijk.

Onder voorbehoud

Alleen met een aanmeldingsbewijs worden belangstellenden toegelaten tot het gebouw. We hanteren geen prioritering in de toewijzing. Er geldt; wie het eerst komst, het eerst maalt. Bij onverhoopt en onverwachte grote toeloop van partijen bij specifieke zittingen kan het zijn dat alsnog de toegang tot het gebouw voor een specifieke zitting moet worden ontzegd omdat handhaving van de norm van anderhalve meter niet mogelijk is. Dit ondanks de mailbevestiging die van het gerecht is ontvangen. Immers uitloop en ook toeloop van bijvoorbeeld benadeelde partijen kan onmogelijk met zekerheid worden ingeschat. Uiteraard zal er lokaal naar worden gestreefd om het aantal last minute ontzeggingen tot het gebouw te voorkomen.

Uitspraken