Laden...

Rechtbank Overijssel ziet in 2023 het aantal zaken groeien

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Rechtbank Overijssel ziet in 2023 het aantal zaken groeien
Zwolle/Almelo/Enschede, 22 februari 2024

De rechtbank Overijssel heeft in 2023 93.383 zaken behandeld, een stijging van 5.000 zaken (5,7 procent) ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is vooral veroorzaakt door een stijging van het aantal bewindszaken. Ook zijn meer vreemdelingenzaken afgedaan, met name beroepen tegen het niet tijdig afdoen van zaken door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Hiervoor kunnen aanvragers een schadevergoeding krijgen. Ook de instroom van lichte handelszaken en het aantal faillissementsaanvragen steeg.

Bijzonder jaar

2023 was een bijzonder jaar, omdat het tienjarig bestaan van de rechtbank in de huidige samenstelling werd gevierd. Aan het eind van het jaar kon – in nauwe samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf en de Raad voor de rechtspraak de bouw worden gegund van het nieuwe gerechtsgebouw in Almelo. En ook namen wij afscheid van president Bart van Meegen, die naar de rechtbank Amsterdam vertrok. Onlangs konden wij bekend maken dat hij per 1 mei 2024 wordt opgevolgd door Fred van der Winkel.

Rechtbank doet vaker op tijd uitspraak

De rechtbank Overijssel slaagt er naar verhouding steeds beter in om rechtszaken op tijd te behandelen. Vier van de vijf rechtsgebieden staan in de top van Nederland als het gaat om het aantal zaken dat binnen de landelijke normen wordt afgedaan. Hier is de afgelopen jaren een flinke slag gemaakt. Ook heeft Overijssel bij vier van de vijf rechtsgebieden de laagste achterstanden. Tijdige rechtspraak is een belangrijke speerpunt binnen de Rechtspraak: burgers, overheden, instellingen en bedrijven hebben er recht op dat zij snel duidelijkheid krijgen in hun rechtszaak.

Dit en nog veel meer is te lezen in het jaarverslag 2023 (pdf, 5,4 MB) van de rechtbank Overijssel.

Zie ook: publicaties Rechtbank Overijssel.

Uitspraken