Laden...

"Rechter klem tussen staat en straat"

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > "Rechter klem tussen staat en straat"
Overijssel, 13 september 2016

“De rechter staat soms klem tussen staat en straat.” Zo betoogde hoogleraar Wouter Veraart bij zijn lezing tijdens de Week van de Rechtspraak in Overijssel. Hij sloot daarbij aan bij het landelijke thema, de rechter tussen staat en straat. De rechtbank Overijssel organiseerde deze week een aantal activiteiten. Een kleine terugblik.

Extra feestelijk

Met een druk op de knop werd het beeld onthuld en stroomde er water uit.
Burgemeester Henk Jan Meijer, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, architect Rob Hootsmans, kunstenares Anne Wenzel en rechtbankpresident Takvor Avedissian onthulden met een druk op de knop het beeld in het gerechtsgebouw Zwolle.

De week startte op dinsdag 6 september met de aftrap van het gerechtelijk jaar, een dag later gevolgd door een publieksacademie in Enschede over verkeerszaken. Op zaterdag 10 september was de open dag in Almelo en Zwolle. De open dag in Zwolle had een extra feestelijk tintje. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld onthulde het kunstwerk van kunstenares Anne Wenzel en sloot daarmee het project van nieuwbouw en renovatie officieel af.

Grote hennepzaak

Nagespeelde strafzitting bij de meervoudige kamer op de open dag in Almelo
Nagespeelde strafzitting bij de meervoudige kamer op de open dag in Almelo.

Zo’n 2000 bezoekers doken zaterdag 10 september in het programma van de rechtbanken in Almelo en Zwolle. Daar zagen zij hoe een meervoudige strafkamer een verdachte in een grote hennepzaak berechtte, of een vreemdeling in Nederland kon blijven en of een moeder mocht verhuizen met haar dochter, ondanks dat haar ex-partner dat niet wilde.

Op de informatiemarkt vertelden organisaties die veel met de rechtbank te maken hebben over hun werk. Denk bijvoorbeeld aan de advocatuur, Reclassering Nederland, het Juridisch Loket, de Raad voor de Kinderbescherming of de penitentiaire inrichtingen van Almelo en Zwolle. Ook traden in Zwolle de theatergroep Suus op en de koren HoorHaar en Musica Vocalis.

Zelf een toga aan, een gewilde attractie tijdens de open dag.
Zelf een toga aan, een gewilde attractie voor de bezoekers van de open dag.

Straffen in verkeerszaken

Een verkeersongeluk met dodelijk afloop. Hoe gaat het daarna? Hoe komt de rechter tot een straf? Wat is de rol van de officier van justitie, hoe doet de politie onderzoek na een ongeval en wat betekent zo’n zaak voor de slachtoffers en de verdachte? Allemaal vragen die werden beantwoord tijdens de publieksacademie over verkeerszaken in de goed gevulde zaal van theater Concordia in Enschede.

Strafrechter Shirin Milani vertelde over het werk van de rechter in deze zaken. Waar kijkt de rechter naar, hoe komt hij of zij tot een oordeel? Daarnaast belichtte landelijk verkeersofficier Achilles Damen zijn rol, en lieten strafrechtadvocate Desiree Greven, Marjan van de Werve en Jacqueline Schorfhaar namens Slachtofferhulp Nederland en politieman Gerrit Bonke van de Verkeers- en Ongevallenanalyse hun kant van de zaak zien. De avond werd geleid door RTV Oost-presentator André van der Zee.

Aftrap gerechtelijk jaar: ‘Rechter klem tussen staat en straat’

Tijdens de inmiddels traditionele aftrap van het gerechtelijk jaar voor alle togadragers in Overijssel ging hoogleraar prof. mr. drs. Wouter Veraart in op het thema van de Week van de Rechtspraak, ‘de rechter tussen staat en straat’. Zo sprak Veraart over rechters die recentelijk in de verdrukking zijn gekomen tussen staat en straat en vroeg hij zich vervolgens af hoe de Nederlandse rechter zich in dat turbulente krachtenveld moet opstellen: “(..) In het voorgaande heb ik gesproken over de rechter die soms klem komt te zitten tussen staat en straat, maar zich in dat veld overeind kan houden als zij haar eigen kracht blijft opzoeken, als zij maar dichtbij de straat en de burger blijft, zolang zijzelf maar niet van de straat is.”

Lees de hele toespraak (pdf, 377,2 KB) (pdf, 378 kB).

Uitspraken