Laden...

Rechter stelt burgemeester Hardenberg aan tot curator failliete zorginstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Rechter stelt burgemeester Hardenberg aan tot curator failliete zorginstelling
Almelo, 07 december 2021

Burgemeester Offinga van de gemeente Hardenberg is door de rechtbank aangesteld als medecurator van de failliete zorginstelling ‘De Zorgstal’ uit Radewijk. Door het faillissement dreigen zeven zeer kwetsbare cliënten zonder zorg of woonruimte te raken. Vanwege de zorgplicht voor zijn inwoners heeft een burgemeester de bevoegdheden om een oplossing voor deze mensen te vinden en dit desnoods te forceren.

​‘Van kastje naar muur’

Deze beslissing kwam tot stand omdat de eerder aangestelde curator van het faillissement, advocaat mr. Weenink, ‘vastloopt in een wirwar van wet- en regelgeving en door diverse instanties van het kastje naar de muur wordt gestuurd’, zo is te lezen in de uitspraak. Ondanks al zijn inspanningen lukte het hem niet om een goede plek te vinden voor deze mensen met complexe psychiatrische ziektebeelden.

Burgemeester medeverantwoordelijk

De burgemeester van Hardenberg is door deze aanstelling samen met mr. Weenink verantwoordelijk voor de goede afwikkeling van dit faillissement. In de praktijk betekent dit dat mr. Weenink kijkt naar de financiële en praktische kant van de zaak. De verwachting is dat burgemeester Offinga zo snel als mogelijk kan zorgen voor goede zorg en woonruimte voor deze kwetsbare inwoners van Hardenberg.

Bijzonder lastig probleem

“Dit is een bijzondere aanstelling voor een bijzonder lastig probleem.” licht persrechter Mark Bosch toe. “Bij mijn weten komt het nauwelijks voor dat een burgemeester wordt benoemd tot curator in een faillissement, maar hier was dit echt noodzakelijk. De curator en de rechter-commissaris (de rechter die toeziet op de juiste afhandeling van faillissementen) hebben grote, groeiende zorgen. Want zoals het bureaucratische proces nu loopt scheelt het niet veel of deze kwetsbare groep mensen komt op straat te staan, met alle gevolgen van dien. De curator heeft geen middelen om dit te doorbreken, een burgemeester wel.”

​Faillissementen

In principe kan de rechtbank iedereen aanwijzen als (mede)curator in een faillissement. Zolang dit de afwikkeling van dat faillissement maar ten goede komt. Normaal gesproken stelt de rechtbank gespecialiseerde advocaten aan als curator. Lees hier verder over wat er gebeurt wanneer een onderneming of persoon failliet gaat.

Uitspraken