Tbs na aanval met hamer in gemeentehuis Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Tbs na aanval met hamer in gemeentehuis Almelo
Almelo, 27 november 2013

Een 42-jarige man uit Almelo is door de rechtbank Overijssel schuldig bevonden aan poging tot moord op een ambtenaar in het gemeentehuis van die plaats. De man sloeg zijn slachtoffer tweemaal met een hamer op zijn hoofd. Ten tijde van de aanval was de man volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege een psychose. Daarom legt de rechtbank hem geen gevangenisstraf op, maar wel de maatregel van tbs met dwangverpleging. Ook moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van €13.905,19 betalen.

Aanval met hamer

Op 6 februari 2013 is de man vanuit zijn huis met een klauwhamer richting het gemeentehuis in Almelo gelopen. Hij had toen al besloten om een politie-of gemeenteambtenaar iets aan te doen. In het gemeentehuis zag hij een man naar de balie lopen van wie hij veronderstelde dat het een gemeenteambtenaar was. Deze medewerker van de gemeente Almelo heeft hij aangevallen en tweemaal hard met zijn hamer tegen het hoofd geslagen. Daarbij heeft hij bewust het risico aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden.

Voorbedachte rade

De man is ongeveer een half uur te voet onderweg geweest van zijn woning naar het gemeentehuis. In die tijd heeft hij de gelegenheid gehad om na te denken over zijn besluit om iemand iets aan te doen. Daarnaast heeft hij in het gemeentehuis bewust een slachtoffer uitgezocht. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de man met voorbedachten rade gehandeld heeft. De rechtbank acht poging tot moord daarom bewezen.

Ontoerekeningsvatbaar

De man werd tijdens de aanval zo sterk in beslag genomen door psychotische belevenissen dat de rechtbank hem volledig ontoerekeningsvatbaar acht. Om die reden ontslaat de rechtbank hem van alle rechtsvervolging. Wel legt de rechtbank vanwege de grote kans op herhaling wanneer de man niet behandeld wordt de maatregel van tbs met dwangverpleging op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten