Laden...

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf in klaphamerzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke celstraf in klaphamerzaak
Almelo, 15 december 2022

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 38-jarige man tot een maximale taakstraf van 240 uur en legt hem daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar voor dood door schuld, zwaar lichamelijk letsel door schuld en het bezit en gebruik van poeder met een te hoge concentratie kaliumchloraat. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig heeft gehandeld.


Rondvliegende metaaldelen

Op oudejaarsdag 2021 bediende de man een klaphamer en gebruikte daarbij het poedermengsel. De jongens stonden op iets meer dan acht meter afstand op het moment dat de man de klaphamer bediende. De man vulde het metalen bakje van de klaphamer met twee eetlepels poeder, stak het poeder aan en liet de klaphamer afgaan door de hamer naar beneden te gooien. Het poeder explodeerde, de klaphamer maakte een halve salto, en de metalen ring van het bakje spatte in delen uiteen. Een metaaldeel van de klaphamer kwam in de borststreek van de 12-jarige jongen terecht en zijn 11-jarige vriend werd in zijn onderbenen geraakt. De 12-jarige jongen overleed aan zijn verwondingen. 

Te hoge concentratie kaliumchloraat

De man gebruikte een poedermengsel van kaliumchloraat en zwavel, waarvan de concentratie kaliumchloraat hoger was dan toegestaan. Hij had geen vergunning voor het bezit en het gebruik van het mengsel met de hogere concentratie kaliumchloraat. De man kocht het poeder via Marktplaats bij een particulier. Het poeder zat in een glazen pot zonder etiket of gebruiksaanwijzing. De man verklaarde dat hij niet wist uit welke stoffen het poeder bestond. De rechtbank oordeelt dat de man had moeten nagaan waaruit het poeder bestond, omdat het poeder gebruikt zou worden om een harde knal teweeg te brengen en dus niet ongevaarlijk is. 

Onvoorzichtig gehandeld

De rechtbank is ervan overtuigd dat de man deze situatie nooit heeft willen veroorzaken, maar hij had anders kunnen en moeten handelen. De gevolgen, het overlijden van de 12-jarige jongen en het zwaar lichamelijk letsel van de 11-jarige jongen, kunnen hem daarom verweten worden. Naast het feit dat de man niet bekend was met de samenstelling van het poeder, wist hij ook niet of het om een deugdelijke klaphamer ging. Hij had de klaphamer en het poeder niet getest. 

Uitspraken