Laden...

Taakstraf voor lekkende politieagent Eenheid Oost-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Taakstraf voor lekkende politieagent Eenheid Oost-Nederland
Zwolle, 01 december 2020

Een voormalig wijkagent van de Eenheid Oost-Nederland is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. De man vervalste twee aangiftes om zo bij de verzekering schade te kunnen claimen. Ook heeft hij meerdere keren kentekengegevens doorgespeeld aan derden.

Onderzoek naar diensttelefoon

In het voorjaar van 2019 zette de man twee keer een aangifte op papier en ondertekende deze bij de naam van een collega. Het ging om een aangifte van diefstal uit zijn woning en een soortgelijke aangifte van diefstal uit zijn vakantiewoning. Deze aangiftes zijn vervolgens naar een verzekeringsmaatschappij gestuurd om schade te kunnen claimen. Uit het dossier blijkt niet dat er geen inbraken hebben plaatsgevonden in de woning én vakantiewoning van de man. Tijdens onderzoek naar de diensttelefoon van de man is gebleken dat hij via WhatsApp meerdere keren om informatie over kentekens is gevraagd. De voormalig wijkagent vroeg die gegevens op in politiesystemen en gaf die informatie in enkele gevallen aan derden. Volgens de man was dat service van zijn kant omdat die personen hem behulpzaam waren bij zijn werk als wijkagent.

Schenden van ambtsgeheim

Het raadplegen van kentekens ten behoeve van derden hoort niet tot de bevoegdheden van een (wijk)agent. Hiermee schond de man zijn ambtsgeheim. Hij maakte met opzet onrechtmatig gebruik van zijn inloggegevens en van de systemen van de politie. Het zoeken naar de informatie vond niet alleen buiten werktijd plaats, ze was ook niet werkgerelateerd. De rechtbank is van oordeel dat hij bij deze niet werkgerelateerde zoekopdrachten de grenzen van zijn autorisatie te buiten is gegaan. Daarmee heeft de 49-jarige man niet alleen de privacy van burgers geschaad, maar ook het vertrouwen van burgers in de politie. Het schenden van het ambtsgeheim en het delen van vertrouwelijke informatie doet ernstig afbreuk aan de integriteit van politie en justitie.

Strafmaat

De man heeft inmiddels strafontslag van het politiekorps gekregen. Sinds de zomer van dit jaar is hij onder behandeling bij een specialist omdat de man kampt met een psychische problemen, deels veroorzaak door traumatische ervaringen uit zijn jeugd en deels doordat hij al politieman diverse heftige incidenten meemaakte. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met die persoonlijke omstandigheden en met het feit dat de man geen criminele intenties had met het opvragen van de gegevens. Ook is niet gebleken dat hij daarmee zichzelf wilde bevoordelen.

Uitspraken