Laden...

Tbs met dwangverpleging voor man die buurman doodstak in flat in Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor man die buurman doodstak in flat in Almelo
Almelo, 06 februari 2023

De rechtbank Overijssel oordeelt dat een 63-jarige man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag op een 22-jarige man uit Almelo en poging doodslag op een 19-jarige vrouw. De rechtbank legt verdachte geen straf op maar wel de maatregel tbs met dwangverpleging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van de feiten. Verdachte  stak de 22-jarige buurman en 19-jarige buurvrouw, zijn vriendin, neer met een mes in een flat in Almelo. De  man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, de vrouw liep ernstige verwondingen op. Verdachte moet de vrouw en andere nabestaanden  bijna 140.000,00 euro schadevergoeding betalen.

Langer lopende discussie

Er was sprake van een langer lopende discussie die gevoed werd door waanideeën bij verdachte, welke discussie werd voortgezet op de gang in de flat tussen de woningen van verdachte  en de slachtoffers. Op het moment dat de slachtoffers de discussie wilden beëindigen begon verdachte te steken met een mes. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank oordeelt dat verdachte  volledig ontoerekeningsvatbaar is. De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en daar is gebleken dat hij lijdt aan een paranoïde waanstoornis die ook aanwezig was toen hij de feiten pleegde. De kans op herhaling is groot als verdachte zonder behandeling terugkeert in de maatschappij. De rechtbank sluit daarom aan bij het advies van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum over de noodzaak van een behandeling en legt tbs met dwangverpleging op. 

Uitspraken