Laden...

Team Toezicht ontvangt minister

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Team Toezicht ontvangt minister
Almelo, 24 juni 2019

Het is de snelst groeiende afdeling binnen de rechtbank Overijssel, het bewindsbureau. Nederland telt inmiddels 1,4 miljoen huishoudens met dusdanige schulden dat er, na betaling van de vaste lasten en noodzakelijk aflossingen, te weinig overblijft voor de dagelijkse uitgaven. Binnen de rechtbank Overijssel loopt een aantal projecten om deze schuldenproblematiek eerder in beeld te krijgen en sneller aan te kunnen pakken. Minister Dekker (Rechtsbescherming) bracht maandag 24 juni een werkbezoek aan de rechtbank om deze Overijsselse aanpak van dichtbij te ervaren.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) kijkt mee met het werk van team Toezicht

Schuldenrechter

Eén van die projecten is de schuldenrechter, waarbij de rechtbank samenwerkt met gemeenten en de Stadsbank. Teamvoorzitter Toezicht Mark Bosch: “De meeste mensen met problematische schulden melden zich niet bij hulpverlening of pas na lange tijd. Hierdoor dreigen ze steeds verder in het schuldenmoeras weg te zakken. Rechters zien het vaak al in een vroeg stadium misgaan, bijvoorbeeld wanneer iemand bij de kantonrechter moet komen voor twee maanden huurachterstand of het onbetaald laten van de zorgverzekeringspremie. Tijdens die zittingen in Enschede is sinds kort iemand van de Stadsbank in het gebouw aanwezig om op dat moment met deze mensen in gesprek te gaan.”

Adequaat toezicht

Een andere manier om mensen met schulden beter in beeld te krijgen en te kunnen helpen is door het toezicht op professionele bewindvoerder te verbeteren. Mark Bosch: “Toezicht op de bewindvoerder is essentieel, omdat de belangen groot kunnen zijn. Dat toezicht dient ook door een onafhankelijke partij plaats te vinden, daar is de rechter het best op toegerust. De rechtbank Overijssel heeft een efficiënte manier ontwikkeld om toezicht te houden op professionele bewindvoerders. Zo zijn alle toezichtsrechters deskundig op het gebied van schuldsanering en op het gebied van beschermingsbewind. Samen met digitalisering leidt dit er toe dat adequaat toezicht kan worden gehouden.”

Ervaring werkbezoek

De minister heeft tijdens zijn werkbezoek zelf ervaren hoe dit werkproces verloopt. "Het is mooi om te zien hoe er in Overijssel wordt gewerkt aan het verbeteren van het toezicht bij schulden. Goed om te merken dat de digitalisering hier al gaande is en dat er nog potentie is voor verbetering," aldus minister Dekker.

Uitspraken