Uitgesproken Overijssel - April/Mei 2015

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - April/Mei 2015
Overijssel , 22 juni 2015

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel. Deze editie de maanden april en mei 2015.  

Wat is de voetbalclub waard?

De zaak winnen, maar niet zoals je het misschien voor ogen had. Een voetbalvereniging uit Lonneker daagde het gemeentelijk belastingkantoor Twente voor de bestuursrechter vanwege een in hun ogen te hoge aanslag voor onroerendzaakbelasting, gebaseerd op de WOZ-waarde. De gemeente had de WOZ-waarde laten berekenen op € 1.237.000,- voor vier voetbalvelden, een tribune, kantines, was- en kleedruimten en lichtmasten. De voetballers zaten op een lagere waarde, zij taxeerden het complex voor zo’n € 519.000,-.
 
De rechtbank oordeelde in veel punten in het voordeel van de gemeentelijke berekeningen, maar verklaarde het beroep gegrond en stelde de WOZ-waarde naar beneden bij. Een overwinning voor de sporters dus. Maar met een uiteindelijk vastgestelde waarde van € 1.180.000,- zal het misschien niet helemaal zo voelen.
 

Mike gaat niet naar zijn baasje

Hond Mike gaat niet terug naar zijn baasje. De voorzieningenrechter oordeelt dat Mike terecht in beslag is genomen door de gemeente Zwolle. Na eerdere incidenten was met het baasje afgesproken dat Mike alleen aangelijnd en met muilkorf mocht worden uitgelaten.
 
Dit gebeurde een paar keer niet en de gemeente nam, na een laatste waarschuwing, de hond in beslag. Mike moet de - naar verwachting - korte periode afwachten waarin de gemeente Zwolle de vervolgstappen bepaalt en een besluit neemt. Bekijk de hele uitspraak.

Belastingdienst legt terecht beslag

Een onderneming uit Zwolle had nog een betalingsachterstand bij de Belastingdienst van ruim € 484.000,-. De bestuurder van de onderneming vroeg uitstel van betaling en dat weigerde de Belastingdienst. Sterker nog, een kleine maand later werd er beslag gelegd. Het bedrijf was het hier niet mee eens en stapte naar de kortgedingrechter.
 
De rechter wijst de eisen van de onderneming af. De bestuurder heeft met andere en eerdere ondernemingen ook betalingsproblemen en kwam zijn betalingsregelingen niet na. De rechter oordeelt dat het beslag en het afwijzen van uitstel terecht is.

Wat zijn de rechten van de curator?

Kan een curator in verzet komen tegen een faillissement waarin hij zelf de curator is geworden? Is hij belanghebbende of moet hij neutraal blijven? Volgens de Faillissementswet mag een schuldeiser zich verzetten tegen een uitgesproken faillissement. Maar wat gebeurt er als er geen cent in de onderneming zit en er ook geen schuldeisers zijn, de curator het faillissement moet afwikkelen en daardoor schuldeiser wordt? Die vragen stelt de rechtbank als zogenaamde prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.

Geen VOG; geen lid van schietclub

Zomaar lid worden van een schietsportvereniging kan niet in Nederland. Daarvoor moet je eerst een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen. In dit geval mag je bijvoorbeeld niet eerder veroordeeld zijn voor feiten rond de Wet wapens en munitie. Maar wat als je een transactie hebt aanvaard van het Openbaar Ministerie? Krijg je dan wel een VOG? Lees de uitspraak.

Geen boete op WW-uitkering door ‘zeer passief’ UWV

De bestuursrechter oordeelt dat een vrouw uit Kamperveen geen boete hoeft te betalen aan het UWV. Ze moet wel het teveel gekregen WW-uitkering terugbetalen, want de vrouw was aan het werk gegaan zonder het te melden aan de uitkeringsinstantie. Daar was de vrouw het vooraf al mee eens. De boete, daar was ze het niet mee eens. Kortgezegd had het UWV haar niet goed voorgelicht en reageerde ook niet op haar vragen over werken als zelfstandige.
 
De rechter volgt haar verhaal. ”Het handelen van verweerder (het UWV, red.) categoriseert de rechtbank dan ook als zeer passief en de informatieverstrekking als ontoereikend. Dit dient naar het oordeel van de rechtbank consequenties te hebben..." 

Earthly Whispers in Dalfsen

Bestuursrecht

Staat het geluidskunstwerk Earthly Whispers goed op de oude vuilstortplaats van Dalfsen? Tegen de verleende vergunning werd bezwaar gemaakt door omwonenden. Er zou overlast van komen en het daar gelegen stiltegebied zou worden verstoord door alle belangstelling. Wat oordeelt de bestuursrechter?

Ex-vriend stalkt vrouw met gps-tracker onder auto

Een recherchebureau inschakelen om een gps-tracker onder de auto van je ex-vriendin te plaatsen, om haar daarna anoniem te stalken en te bedreigen met smsjes. Een 44-jarige man uit Almelo is hiervoor veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 3 jaar en de bijzondere voorwaarde dat hij zich laat behandelen. Deskundigen oordelen dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en daarvoor behandeld moet worden. Verder moet de man een schadevergoeding betalen van €800,-. Lees het vonnis.

Racesport.nl moet excuses maken

De kantonrechter oordeelt dat de website racesport.nl een foto niet mag gebruiken op de website en dat zij een rectificatie met excuses moet plaatsen over eerdere berichtgeving over de fotograaf. De website gebruikte drie keer een foto van een coureur zonder het te vragen en maakte daarmee inbreuk op het auteursrecht. Toen de fotograaf hen daar op wees plaatste de website een negatief artikel over de fotograaf. Racesport.nl moet de foto betalen tegen een hoger tarief en de rectificatie op de website plaatsen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten