Laden...

Uitgesproken Overijssel - augustus en september 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - augustus en september 2016
Overijssel, 11 oktober 2016

Hoeveel vergoeding mag een hulpverlenende stiefmoeder krijgen? Een verkeersvlieger zonder geldige medische verklaring en niet betalen voor schoolfoto’s. Dit leest u in een kleine terugblik op de uitspraken van augustus en september in Uitgesproken Overijssel.

Logo van 'Uitgesproken Overijssel'

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel.

Budget voor zorgverlenende stiefmoeder

De gemeente Losser moet een nieuw besluit nemen over het toekennen van een persoonsgebonden budget (pgb) voor één van haar inwoners. De rechtbank oordeelt dat de gemeente niet voldoende heeft gemotiveerd waarom zij 20 euro per uur toekent aan de zorgverlener – en stiefmoeder - van een verstandelijk beperkte man in plaats van 40 euro en 1 cent.  Daarnaast ziet de rechtbank in de gemeentelijke regels geen enkele wettelijke basis waarop de gemeente de hoogte van het pgb heeft bepaald.

De verstandelijk beperkte man vroeg in het kader van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) budget aan voor ondersteuning bij zelfstandig leven. Hij woonde daarvoor begeleid.  Dat de zorgverlener zijn stiefmoeder is, was voor de gemeente reden om het te zien als hulp vanuit het sociale netwerk. De rechtbank volgt die onderbouwing niet. De zorgverlener verleent aan de man dezelfde werkzaamheden die zij vanuit haar eigen onderneming verricht voor anderen, die niet tot haar sociale netwerk behoren. Daarnaast heeft zij diploma’s en getuigschriften overgelegd.

Verkeersvlieger zonder medische verklaring

De medische verklaring van een verkeersvlieger is onterecht vernietigd door de Inspectie Leefomgeving en Transport – Luchtvaart. De inspectie heeft de belangen van de piloot niet voldoende afgewogen door de verklaring zomaar te vernietigen, zo oordeelt de rechtbank. Hierdoor kon de man lange tijd niet werken en heeft hij schade gelede.

De man, die werkt als gezagvoerder bij Ryanair, kreeg in 2014 zijn medische verklaring. Later bleek dat het medisch bedrijf die verklaringen in strijd met de medische regels had verstrekt. Eén van de bestuurders van die organisatie is daarvoor veroordeeld door de rechtbank Rotterdam.

De inspectie had de verklaring – 8 maanden na dato – niet onmiddellijk moeten vernietigen. Er was geen acuut gevaar voor de veiligheid en de piloot had de kans moeten krijgen om alsnog een nieuwe medische keuring te ondergaan.

Geen baan voor geschiedenisdocent na uitlatingen op internet

  • Civiel recht
  • Datum uitspraak: 31-08-2016
  • Zaaknummer: 5321141 \ EJ VERZ 16-312 en 5336746 \ EJ VER 16-322
  • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2016:3337

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen een middelbare school in Oldenzaal en een geschiedenisdocent. Door zijn reacties op Internet is de man is niet langer geloofwaardig als docent met voorbeeldfunctie. Hij plaatste respectloze uitlatingen, die soms een gewelddadig karakter hadden. Zo reageerde bij een bericht over politiecommissarissen die vroegen om loonsverhoging: “Zet ze in hun eigen cel en hang ze op". Ook de angst van de school op voor haar schadelijke onrust, acht de kantonrechter reëel. De ontbinding is niet wegens onderscheid op grond van politieke gezindte.

Niet betalen voor ongevraagde schoolfoto’s

Een gezin hoeft niet te betalen voor de foto’s van de schoolfotograaf. Zoals gebruikelijk maakte de fotograaf foto’s van de basisschoolleerlingen en deze kregen de foto’s later mee in een mapje met een bestelformulier. Wie de foto’s houdt, moet betalen. Maar de kantonrechter oordeelt anders, er is hier namelijk sprake van een ongevraagde levering.

In de wet staat dat er geen verplichting tot betaling ontstaat bij een ongevraagde levering van zaken. Als iemand niet reageert op zo’n ongevraagde levering, betekent het niet automatisch dat diegene het accepteert. Wordt iets ongevraagd geleverd, dan mag je het gratis houden.

Uitspraken