Uitgesproken Overijssel - januari 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - januari 2016
Overijssel, 16 februari 2016

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel. Deze editie de maand januari 2016.

Uitgesproken Overijssel

Ongewenst getrouwd

 • Civiel recht
 • Datum uitspraak: 29-01-2016
 • Zaaknummer: C/08/168585 / FA RK 15-477
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2016:306

Een man en vrouw komen er bij de aangifte van hun pasgeboren kind achter dat ze zijn getrouwd. Maar dat was helemaal niet de bedoeling. Ze wilden niet trouwen voor de wet maar een geregistreerd partnerschap. Er is een administratieve fout gemaakt bij de gemeente en bij het voltrekken van het huwelijk had ook het bruidspaar er geen erg in. Kan dit nog gerepareerd worden?

Verkeerde datum voor vergunning varkensstal

Omdat in een gemeentelijke publicatie een verkeerde datum is genoemd moet de gemeente Hof van Twente een nieuw besluit nemen op het bezwaar tegen de verleende vergunning voor een varkensstal in Ambt Delden. In de tekst in huis-aan-huis krant het ‘Hofweekblad’ stond dat inwoners tot en met 30 januari 2015 bezwaar konden maken.

Dat was fout, want de wettelijke termijn sloot al een dag eerder, op 29 januari. Daar kwam een inwoner achter die bezwaar wilde maken tegen de vergunning. De bezwaarcommissie van de gemeente nam dit niet in behandeling omdat het in hun ogen te laat was.

De rechtbank oordeelt dat dit verschoonbaar is en dat de gemeente het bezwaar wel in behandeling moet nemen. Het bezwaar is inderdaad te laat, maar met een goede reden. Door de foute publicatie ging de inwoner ervan uit dat de termijn op de 30e sloot.

Afvalberg van de Baarge

 • Civiel recht
 • Datum uitspraak: 28-01-2016
 • Zaaknummer: C/08/180687 / KG ZA 15-424
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2016:289

De kortgedingrechter oordeelt dat een afvalstoffenrecyclingbedrijf uit Staphorst een grote berg afval van de openbare weg moet verwijderen. Op bedrijventerrein De Baarge in Staphorst heeft de gemeente grond geruild met het bedrijf. Over die grond loopt nu de openbare weg. De ondernemer kan naar eigen zeggen nu zijn afval niet kwijt omdat de gemeente treuzelt met het nakomen van de afspraken. Daarom stortte hij zo’n 1000 ton afval op de oude plek, waar nu de weg loopt.

De rechtbank oordeelt dat het illegaal storten van afval op deze weg neerkomt op ontoelaatbare 'eigenrichting'. Beide partijen krijgen het advies mee om een duurzame oplossing te vinden voor het probleem.

Celstraffen voor mensensmokkel Syriërs

In januari zijn in meerdere strafzaken mannen veroordeeld tot celstraffen voor het smokkelen van vluchtelingen uit Syrië. De mensensmokkelaars reden in gehuurde auto’s en busjes vanuit verschillende Europese landen naar Nederland. De gevangenisstraffen varieerden van 8 tot 30 maanden.

De smokkelaars maakten voor eigen gewin gebruik van de kwetsbare positie van anderen door grote geldbedragen te vragen voor hun inspanningen. Zo droegen de mannen bij aan het in stand houden van een illegaal circuit. Zij doorkruisten daarmee het beleid van de betrokken overheden om een gereguleerd immigratiebeleid te voeren.

Begeleid wonende moet huis uit

 • Civiel recht
 • Datum uitspraak: 28-01-2016
 • Zaaknummer: 4638038 \ VV EXPL 15-132
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2016:272

Een man die in Deventer begeleid woont moet zijn huis uit. De man heeft met Iriszorg een zorg –en huurovereenkomst. Een ruzie over de aanpassing van de woning mondde uit in beledigingen en bedreigingen naar medewerkers van Iriszorg. Iriszorg wilde niet meer voor de man zorgen en eiste ook dat hij vertrekt uit de woning.

De kantonrechter oordeelt dat het de man inderdaad de huurwoning uit moet. Dat de zorgrelatie stopt, betekent hiermee ook het einde van de huurovereenkomst.

Uitspraken

Meest gelezen berichten