Veroordeling en vrijspraak in zaak peuter Jayden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Veroordeling en vrijspraak in zaak peuter Jayden
Almelo, 10 februari 2012

De rechtbank Almelo acht bewezen dat de 24-jarige verdachte N. zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling van de peuter Jayden, die aan de gevolgen daarvan is overleden. Verdachte N. heeft op 17 januari 2011 het ruim 2,5 jaar oude zoontje van zijn vriendin zo hard geschud, dat Jayden als gevolg daarvan fataal hersenletsel heeft opgelopen. De rechtbank veroordeelt verdachte N. tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De 23-jarige moeder van Jayden, eveneens verdachte, is vrijgesproken van het tenlastegelegde.

Terechtzitting

De inhoudelijke behandeling van deze strafzaak tegen verdachte N. heeft plaatsgevonden op 27 januari 2012. De officier van justitie eiste dat verdachte N. voor zijn daad zou worden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar, met oplegging van de maatregel tbs met dwangverpleging.

Motivering strafoplegging

De rechtbank heeft verdachte N. een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd en daarnaast de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging.
De rechtbank is van oordeel dat de maatregel van tbs met dwangverpleging noodzakelijk is, omdat zowel de psychiater als de psycholoog heeft geconcludeerd dat bij verdachte sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en van borderline persoonlijkheidstrekken, waardoor de kans op herhaling groot moet worden geacht.
Naast de tbs-maatregel acht de rechtbank een gevangenisstraf op zijn plaats gelet op de aard van het feit, de ernstige gevolgen voor het slachtoffertje en zijn nabestaanden en de impact die dit gebeuren heeft op de samenleving.
Aangezien verdachte N. verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, legt de rechtbank een kortere gevangenisstraf op dan geëist. Hierbij is ook meegewogen dat - in het belang van de verdachte én de samenleving - op niet al te lange termijn met de behandeling van verdachtes stoornissen dient te worden gestart.

Motivering vrijspraak

De moeder van Jayden werd vervolgd voor dezelfde strafbare feiten. De inhoudelijke behandeling van haar strafzaak heeft plaatsgevonden op 24 en 27 januari 2012.
De rechtbank heeft haar, overeenkomstig de eis van de officier van justitie, vrijgesproken.
De rechtbank heeft vastgesteld dat verdachte N. alleen met Jayden was toen het fatale letsel werd toegebracht. De moeder was op dat moment elders en kan het tenlastegelegde niet hebben gepleegd of medegepleegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten