Laden...

Vier jaar cel voor Twentse sportschoolhouder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Vier jaar cel voor Twentse sportschoolhouder
Almelo, 21 december 2023

De rechtbank veroordeelt een voormalige sportschoolhouder in Twente tot een gevangenisstraf van vier jaren voor het exploiteren van een omvangrijke hennepkwekerij, diefstal van elektriciteit, het bezit van diverse wapens waaronder een handgranaat, én het gewoontewitwassen van een bedrag van ruim 650.000 euro. Ook dient hij een bedrag van ruim zes ton aan wederrechtelijk verkregen voordeel dat is verkregen uit de hennepkwekerij, aan de Nederlandse Staat te voldoen. 

Failliete sportschool

Het witwassen vond jarenlang hoofdzakelijk plaats door de contante opbrengsten uit de  hennepkwekerij in de administratie van zijn onderneming weg te boeken. De verdachte en zijn boekhouder hebben op die manier de schijn van een florerende onderneming gewekt.

Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man voor faillissementsfraude. Vanaf het moment dat in juli 2018 het faillissement van de sportschool was uitgesproken heeft de verdachte er alles aan gedaan om de afwikkeling van dat faillissement te frustreren. Niet alleen heeft hij niet voldaan aan zijn boekhoudverplichting door geen administratie te voeren en deze aan de curator te verstrekken, ook heeft hij waardevolle fitnessapparatuur aan de faillissementsboedel onttrokken n. De voormalig sportschoolhouder heeft daardoor willens en wetens de verhaalsmogelijkheden van crediteuren in ernstige mate benadeeld, aldus de rechtbank. 

Omdat de redelijke termijn waarbinnen strafzaken in de regel dienen te worden behandeld is overschreden, legt de rechtbank een gevangenisstraf van kortere duur op dan zou zijn opgelegd als de strafzaken binnen de redelijke termijn was behandeld.

Taakstraf voor boekhouder

De rechtbank veroordeelt de toenmalige boekhouder van de sportschool tot een taakstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor het medeplegen van gewoontewitwassen.

Uitspraken