Laden...

Vier jaar cel voor veroorzaken ongeluk met dodelijke afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Vier jaar cel voor veroorzaken ongeluk met dodelijke afloop
Almelo, 04 april 2023

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 24-jarige man tot een gevangenisstraf van 4 jaar en een rijontzegging van 5 jaar voor het veroorzaken van een ongeval waarbij twee mannen om het leven kwamen en een derde man zwaar gewond raakte. De man reed op 23 augustus 2020 door de binnenstad van Enschede met hoge snelheid, waarbij hij een kerende auto over het hoofd zag. In het bloed van de man werd vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol en dertien keer de toegestane hoeveelheid cocaïne aangetroffen.

Hoge snelheid

De man reed ’s avonds met hoge snelheid op de Oldenzaalsestraat in Enschede terwijl een bestuurder van een Toyota op de weg wilde keren. Op het moment dat de Toyota haaks op de weg stond, reed de man tegen de linker zijkant van de Toyota. De bestuurder en de bijrijder van de Toyota overleden ter plekke en een passagier raakte zwaar gewond. Door de aanrijding werd de Toyota ongeveer 20 meter verplaatst. Uit het onderzoek blijkt dat de man minimaal 97 km/u en maximaal 141 km/u heeft gereden, terwijl 50 km/u was toegestaan. Als de man zich aan de toegestane snelheid had gehouden, dan had de bestuurder van de Toyota voldoende tijd gehad om te keren. 

Roekeloos rijgedrag

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van roekeloosheid. De bestuurder reed langere tijd met hoge snelheid en remde niet voor en tijdens de botsing. Hij was onder invloed van fors meer alcohol en cocaïne dan toegestaan en besloot toch om in zijn auto te stappen. Door het handelen van de man was de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie aannemelijk en oordeelt de rechtbank dat sprake is geweest van roekeloosheid.  De rechtbank oordeelt dat een taakstraf onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit en legt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op.  Gelet op het roekeloze rijgedrag vindt de rechtbank dat de man de verantwoordelijkheid die hoort bij het hebben van een rijbewijs, kennelijk niet kan dragen en ontzegt hem de rijbevoegdheid dan ook voor 5 jaar. 

Uitspraken