4 jaar cel voor wapenleveringen Satudarah

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 4 jaar cel voor wapenleveringen Satudarah
Almelo, 19 januari 2016

Een 46-jarige leidinggevende binnen motorclub Satudarah moet 4 jaar de gevangenis in. Hij liet automatische vuurwapens leveren aan een nieuw opgerichte afdeling (chapter) van Satudarah in Duisburg, Duitsland. De wapens waren nodig voor een bendeoorlog met de Hells Angels. Daarnaast had hij zelf ook wapens en een hennepplantage in zijn woning. Een 30-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 18 maanden. Een derde, 50-jarige medeverdachte is vrijgesproken.

Oorlog met Hells Angels

Het Duitse chapter in Duisburg had de wapens nodig omdat zij in een bendeoorlog verwikkeld waren met de Hells Angels, een conflict waarbij al eerder wapens waren ingezet. De kans dat de wapens daadwerkelijk gebruikt zouden worden was daarom reëel.

In februari en maart 2013 kwamen de Duitse leden naar het clubhuis in Tilburg. Zij haalden daar automatische vuurwapens op, waaronder twee Scorpion-machinepistolen een Kalasjnikov. Na de tweede levering werden de Duitsers op de terugweg gearresteerd door de Duitse politie.

‘Kapikane’

Pistool en pepper-spray aan riem van agent
[Foto: ministerie van Algemene Zaken]

De 46-jarige man bekleedt als ‘Kapikane’ een hoge functie binnen het dagelijkse bestuur van Satudarah (de ‘Nationals’). Op basis van tapgesprekken stelt de rechtbank vast dat hij de wapenleveringen organiseerde. De 30-jarige medeverdachte speelde een minder belangrijke rol, hij was aanwezig bij de eerste levering aan de Duitse afdeling.

Zeer gevaarlijke situatie

Door de wapens te leveren hebben de verdachten bijgedragen aan het scheppen van een zeer gevaarlijke situatie. De rechtbank neemt dit de 46-jarige man extra kwalijk omdat hij een leidinggevende en sturende rol had. Ook had hij zelf (andere) wapens voorhanden. Daarom is een forse straf op zijn plaats.

Wietplantages

De 46-jarige en de 30-jarige man runden beide een wietplantage in hun woning. Beiden stalen de daarvoor benodigde elektriciteit en veroorzaakten brandgevaar. Bij de plantage van de 46-jarige man was al eens succesvol geoogst toen de plantage werd ontdekt. Naast de gevangenisstraf moet hij daarom de geschatte winst van 14.000 euro afstaan aan de Staat.

Uitspraken

Meest gelezen berichten