Voorgeleidingen rechtbank Overijssel blijven op beide locaties

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Voorgeleidingen rechtbank Overijssel blijven op beide locaties
Overijssel , 30 juni 2015

Het voorgeleiden van verdachten aan de rechter-commissaris blijft gebeuren op de locaties Almelo en Zwolle. Van concentreren van voorgeleidingen in Overijssel is geen sprake.

Onjuiste informatie

In het regionale dagblad Twentsche Courant Tubantia stonden vrijdag 26 juni en zaterdag 27 juni artikelen over de mogelijkheid dat steeds meer strafzaken van de rechtbank Overijssel in Zwolle worden afgedaan in plaats van in Almelo. Dit zou het gevolg zijn van het eventueel concentreren van het kabinet rechter-commissaris in strafzaken (kabinet RC) van beide vestigingen. Zoals ook in een reactie namens de rechtbank Overijssel in het artikel al wordt aangegeven, is er geen sprake van dat voorgeleidingen voortaan alleen in Zwolle en niet meer in Almelo gedaan zullen worden. De informatie op basis waarvan de advocaten hun zorgen uitten, is onjuist.

Voorgeleidingen blijven op twee locaties

Het gerechtsbestuur benadrukt dat voorgeleidingen op beide locaties zullen blijven. Ook bij een eventuele concentratie van de medewerkers van het kabinet RC op één plek. Het eventueel concentreren van het kabinet RC zou dan geen doel op zich zijn. Het is in dat geval een mogelijk middel om de samenwerking tussen beide locaties te versterken en de uniformering van werkprocessen te bevorderen. Daarnaast maakt een eventuele concentratie het kabinet minder kwetsbaar bij ziekte van collega's, omdat het makkelijker wordt elkaar te vervangen.

Voorgeleidingen

Wanneer de officier van justitie een verdachte langer vast wil houden, bijvoorbeeld in verband met het onderzoek, wordt de verdachte voorgeleidt aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris beoordeelt of de aanhouding goed is gegaan en of er voldoende gronden zijn om de verdachte in voorlopige hechtenis te stellen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten