Laden...

Voorwaardelijke taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Voorwaardelijke taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval
Zwolle, 10 februari 2021

Een 61-jarige autobestuurster is dinsdag 9 februari door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Op 28 november 2018 zag de bestuurster bij het oprijden van een rotonde in Hardenberg een 82-jarige fietsster over het hoofd. De vrouw overleed een dag later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. 

Vrijspraak van verkeersmisdrijf

De rechtbank spreekt de vrouw vrij van de misdrijfvariant van het veroorzaken van een verkeersmisdrijf. De rechtbank oordeelt dat de vrouw niet onvoorzichtig of onoplettend is geweest. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouw niet te hard reed, niet gehaast was, geen verdovende middelen gebruikte of werd afgeleid door haar mobiel. Ze zag de fietser niet en had het ongeluk kunnen voorkomen als zij voorrang had verleend.

Onherstelbaar leed

Het leed van de nabestaanden van het slachtoffer is onvoorstelbaar groot. De dochter van de 82-jarige vrouw liet in haar slachtofferverklaring weten dat zij sinds het ongeval contact heeft gehouden met de 61-jarige bestuurster en geen wrok tegen haar koestert. De rechtbank waardeert de houding van verdachte richting de familie van het slachtoffer. Hoewel de vrouw de gevolgen van haar handelen niet heeft gewild, is de 82-jarige vrouw wel door haar toedoen overleden, en vindt de rechtbank een voorwaardelijke straf passend.

Uitspraken