Vrijspraak voor poging doodslag op agenten bij dollemansrit op A1

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Vrijspraak voor poging doodslag op agenten bij dollemansrit op A1
Almelo, 21 december 2018

Een 25-jarige en een 27-jarige man zijn vrijgesproken van een poging doodslag op twee agenten. Na een mislukte winkelinbraak in Delden botsten de twee mannen tijdens hun vlucht voor de politie op een politieauto op de A1. De rechtbank oordeelt dat zij niet de – voor de wet vereiste – opzet hadden om de agenten te proberen te doden. Voor de mislukte kraak is het duo veroordeeld tot celstraffen van 6 en 9 maanden.

Spookrijden op vluchtstrook

Na een mislukte inbraak bij een supermarkt in Delden op 13 januari 2018 werden de twee al snel in hun auto gesignaleerd door de politie, die de achtervolging inzette. Na een gevaarlijke anderhalf uur durende achtervolging, met overtredingen waarvan het niet zou hebben verbaasd dat de officier van justitie deze ook ten laste gelegd had, reden de twee mannen op een gegeven moment aan de verkeerde kant van de A1. Al spookrijdend op de vluchtstrook eindigde deze dollemansrit doordat hun auto botste tegen een politieauto waarin twee agenten zaten.

Geen opzet om agenten te doden of zichzelf in gevaar te brengen

De rechtbank oordeelt dat de twee mannen geen opzet hadden om de agenten te proberen te doden. Er was geen voornemen - boos opzet - om de politieauto aan te rijden en ook geen voorwaardelijke opzet. Hiervoor moeten de mannen willens en wetens de kans welbewust hebben aanvaard dat zij met hun vluchtauto op de politieauto zouden botsen. Ook hiervan is geen sprake.

Want bij zo’n botsing is het onvermijdelijk dat hierdoor ook de twee mannen zelf zwaar gewond zouden raken of het leven zouden verliezen. Dat wilden de twee niet. Dat blijkt uit het gedrag tijdens de rit en de verklaringen. Zo wisten zij nog vlak voor de botsing een andere politieauto te ontwijken. De 25-jarige verklaarde dat hij eerst niet doorhad dat ze spookreden, in paniek raakte en niet overal op lette. Het doel was om aan de politie te ontkomen.

Onbenut

Nu echter het openbaar ministerie er voor heeft gekozen de verdenking tegen de verdachten te beperken tot een poging tot doodslag en de mogelijkheid een of meer in de Wegenverkeerswet genoemde delicten ten laste te leggen onbenut heeft gelaten, kan de rechtbank niet anders beslissen dan deze vrijspraak voor dit feit.

Mislukte inbraak

De twee mannen zijn wel veroordeeld voor de mislukte winkelinbraak in Delden. De 27-jarige man krijgt een celstraf van 9 maanden opgelegd en de 25-jarige man een celstraf van 6 maanden. De straf voor de 27-jarige is hoger vanwege zijn uitgebreidere strafblad en omdat hij was weggelopen uit het toezicht van zijn ISD-maatregel. Deze straf voor veelplegers had hij gekregen uit een eerdere veroordeling.

Grote impact

De rechtbank onderkent dat het uiterst gevaarlijke rijgedrag van de twee mannen en de door hen veroorzaakte botsing met de auto van de politie, een grote impact zal hebben gehad op de twee agenten die er in zaten, niet alleen in fysiek maar vooral in psychisch opzicht.

De rechtbank rekent het de mannen ernstig aan dat zij om uit handen van de politie te blijven, bij de achtervolging door de politie, zich gedurende ongeveer anderhalf uur hebben schuldig gemaakt aan hoogst onverantwoord- en gevaarlijk verkeersgedrag. Zo waren ze aan het spookrijden op de A1 en blijkt uit track-and-tracegegevens dat ze soms 180 kilometer per uur reden waar ze maar 80 mochten.

Zij namen tijdens de zitting niet of beperkt verantwoordelijkheid voor hun strafbare gedrag. Ze hebben ook niets geleerd van hun eerdere veroordelingen. Ook de grote schade die door toedoen van hen bij de supermarkt is veroorzaakt laat verdachten kennelijk onberoerd.

Uitspraken