Laden...

Geen straf voor terugschieten bij liquidatiepoging Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geen straf voor terugschieten bij liquidatiepoging Zwolle
Zwolle, 23 februari 2021

Een 28-jarige man uit Zwolle krijgt geen straf voor het terugschieten bij een liquidatiepoging op 26 oktober 2019. De rechtbank Overijssel oordeelt dat er sprake is van noodweer toen de man bij zijn woning werd beschoten vanuit een rijdende auto. Hij moet wel 14 maanden de cel in voor het dealen van harddrugs en het bezit van een vuurwapen. Twee medeverdachten zijn ook veroordeeld voor handel in cocaïne en xtc tot celstraffen van 10 en 12 maanden.

Afbeelding ter illustratie

Noodweer

Hoewel de Zwollenaar zich met het terugschieten wel schuldig maakte aan een poging doodslag, krijgt hij hiervoor geen straf omdat er sprake is van noodweer. De man zat op 26 oktober 2019 achter het stuur in zijn bestelbus bij zijn huis, toen naast hem een auto stopte. Meteen daarna volgde er een schot, vloog een kogel door het raam en raakte hij gewond aan zijn schouder.

Hij vluchtte uit de bus via de passagiersdeur en rende richting zijn woning. Hij zag dat de auto met de schutter enkele meters verderop in de straat stil stond. Hij wist dat er vanuit een rivaliserende groep een opdracht was om hem te liquideren en had op dat moment geen reële kans om te vluchten. Om te voorkomen dat de schutters hun klus af zouden maken schoot hij terug.

Medeverdachte broers ook veroordeeld

Voor het dealen van harddrugs veroordeelt de rechtbank ook twee medeverdachte broers van 27 en 29 jaar uit Zwolle. Zij handelden van september 2019 tot en met juni 2020 in Zwolle in xtc, cocaïne en de legale drug 3-MMC. Omdat de 27-jarige ook in het bezit was van een vuurwapen krijgt hij een langere straf opgelegd dan zijn broer, hij moet 12 maanden naar de gevangenis. De oudere broer krijgt een celstraf opgelegd van 10 maanden. Hij verklaarde dat hij zeker weet dat hij nooit meer zal gaan dealen.

Uitspraken