Laden...

Jaarverslag 2023 – rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Over de rechtbank > Jaarverslag 2023 – rechtbank Overijssel

Inleiding

2023 was het jaar waarin de rechtbank Overijssel tien jaar bestond. Ook namen we afscheid van president Bart van Meegen en presenteerde de rechtbank samen met het Rijksvastgoedbedrijf en de Raad voor de rechtspraak de eerste plannen en de aannemer voor het nieuwe gerechtsgebouw in Almelo. Inhoudelijk deden we in 2023 meer zaken af dan in het jaar ervoor, en scoren we goed met het halen van de doorlooptijden en terugbrengen van de voorraden.

Auteur

Auteur Elmy Elderman 

Elmy Elderman, rechterlijk bestuurslid (en waarnemend president) rechtbank Overijssel

 

Uitgelichte cijfers

  • 93.383 rechtszaken
  • 116.444 bezoekers
  • 489 fte medewerkers, waarvan 109 rechters
  • 1.819 gepubliceerde uitspraken

 

Uitgelichte projecten/pilots

Tijdige rechtspraak

In vier van de vijf rechtsgebieden hoort Overijssel bij de top als het gaat om het afdoen van zaken binnen de afgesproken doorlooptijden. In vier van de vijf rechtsgebieden zijn de voorraden het laagst binnen de rechtspraak. De komende periode richten wij ons op het verder stroomlijnen van de planning, en de voorspelbaarheid van de rechtspraak voor betrokken partijen.

Schuldenaanpak

De schuldenfunctionarissen van de rechtbank hebben ongeveer dertig rechtzoekenden met een problematisch schuldenprobleem in contact gebracht met de gemeentelijke schuldhulpverlening. Sinds december 2022 zet de rechtbank schuldenfunctionarissen in om in die zaken waar problematische schulden een rol spelen, een opening te bieden voor een duurzame oplossing.

Publicatiebureau

In 2023 heeft de rechtbank een publicatiebureau opgericht, dat rechterlijke uitspraken anonimiseert en publiceert. De komst van het bureau leidde tot een groei van het aantal gepubliceerde uitspraken van bijna dertig procent. Doordat in het bureau mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, geeft de rechtbank ook invulling aan deze maatschappelijke opdracht.

 

 

Zie ook: