Laden...

Betere hulp voor Tilburger die het financieel niet zelf meer kan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Betere hulp voor Tilburger die het financieel niet zelf meer kan
Breda, 19 februari 2020

De rechtbank Zeeland-West-Brabant en de gemeente Tilburg werkten de afgelopen 2 jaar nauw samen om mensen uit de maatregel bewind te houden. En om mensen in schuldenbewind zo snel mogelijk daar weer uit te krijgen. Ook bewindvoerders werkten enthousiast mee. De Tilburgse werkwijze heeft succes opgeleverd: mensen die hun financiën zelf niet meer op orde konden krijgen, werden beter geholpen en kwamen sneller uit de schulden.

Voorkomen van schuldenbewind

Het aantal mensen dat bij de rechtbank bewind aanvraagt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Bewind is een vergaande maatregel: je mag niet meer over je eigen geldzaken beslissen, dat doet een bewindvoerder namens jou. Je levert hiermee een stuk van je zelfstandigheid en keuzevrijheid in. In Tilburg is gezocht naar een manier om het aantal mensen dat bewind aanvraagt, terug te dringen. Hierbij is nauw samengewerkt tussen de gemeente, de rechtbank en bewindvoerders. Inwoners die bewind wilden aanvragen, gingen eerst met hun bewindvoerder naar het team schuldhulpverlening van de gemeente. Daar werd samen gekeken of een lichtere oplossing mogelijk was en ook of de schuld kon worden opgelost. De zware maatregel bewind is dan niet nodig. Dat bleek in 30% van de aanmeldingen zo te zijn.

Verder versterken toezichtzaak

Deze manier van werken heeft ertoe geleid dat er in Tilburg veel minder mensen onder bewind zijn gesteld dan landelijk. Een daling van 50%, tegen landelijk 20%. Door de intensieve samenwerking van de rechtbank, schuldhulpverlening en bewindvoerders is ook duidelijk geworden dat er nog verdere stappen nodig zijn om de toezichttaak van de rechter in bewindzaken verder te versterken. Kantonrechter Paul Rouwen vat het zo samen: 'Voor goed toezicht is het essentieel van elkaar te weten wat je doet en dat je elkaar durft aan te spreken. Daarin heeft deze pilot veel opgeleverd.’
Met al deze inzichten gaat de rechtbank – samen met andere betrokkenen - verder aan de slag.

Lees hier (pdf, 3,2 MB) het Evaluatierapport van de T-aanpak schuldenbewind.

Uitspraken