Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Illustratieve afbeelding

Bezoekadressen

Bezoekadres
Sluissingel 20, 4811 TA Breda

Kousteensedijk 2, 4331 JE Middelburg
> Routebeschrijvingen

Openingstijden
Maandag - vrijdag: 8.30-17.00 uur Kanton telefonisch: 8.30 - 12.30 uur
Insolventies telefonisch: 8.30 - 12.30 uur en dinsdag van 16.00 uur tot 17.00 uur voor faillissements- uitspraken.

Telefoonnummer
088 361 6000 

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Zeeland-West-Brabant 

 

Over de rechtbank

Uit de voormalige rechtbanken van Breda en Middelburg is op 1 januari 2013 rechtbank Zeeland-West-Brabant ontstaan. Deze is bevoegd om in het arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft. Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie) in hoger beroep gaan bij gerechtshof 's-Hertogen-bosch. Bij rechtbank Zeeland-West-Brabant werken ongeveer 140 rechters en 530 andere medewerkers in vaste dienst.

 


 

Gerechtsgebouw locatie Breda Locatie Breda

 

Gerechtsgebouw locatie Middelburg Locatie Middelburg

 

 


 

Zittingen

Zittingsroosters

Rechtbank Zeeland-West-Brabant houdt op alle werkdagen zittingen. De meeste zittingen zijn openbaar en kunt u als belangstellende bijwonen.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.

Regels en procedures

Wilt u een rechtszaak beginnen? Bent u bij een rechtszaak betrokken geraakt? Zoekt u juridische informatie? Lees meer informatie over de geldende regels en procedures.

                

Nieuws rechtbank Zeeland-West-Brabant  Nieuws rechtbank Zeeland-West-Brabant

 

 

Expositie van kleurrijke kunst in rechtbank Breda17-1-2017 23:00:00<p>Vanaf januari 2017 exposeert een drietal kunstenaars in het publieke gedeelte van de rechtbank in Breda. Hugo Cleeren (1947) en Natasja Mulder (1971) maken onder andere mozaïeken van Venetiaans glas. Marianne Naerebout laat zich voor haar kleurrijke kunst inspireren door landen waar ze exposeerde en woonde, waaronder Israël, Oman, Syrië, Maleisië en Gabon.</p>
Vermogensrendementsheffing over spaargeld niet strijdig met eigendomsrecht10-1-2017 23:00:00<p>De belastingkamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in een proefproces de vermogensrendementsheffing over spaartegoeden in box 3 in stand gehouden voor de jaren 2013 en 2014. Bij de heffing wordt uitgegaan van een zogenaamd forfaitair rendement van 4%. Dit is een fictief percentage aan rendement waarover belasting betaald moet worden. Voor dit proefproces waren door de Belastingdienst onder meer twee zaken geselecteerd waarin belastingplichtigen stelden dat in de jaren 2013 en 2014 het forfaitaire rendement van 4% teveel afwijkt van het rendement dat daadwerkelijk behaald kan worden.</p>
Expositie Sven van Santen in rechtbank in Middelburg8-1-2017 23:00:00<p>Kunstenaar Sven van Santen (Vlissingen, 1973) exposeert vanaf vandaag in de centrale hal van de rechtbank in Middelburg. Van Santen is een autodidactisch kunstenaar die in zijn werk het evenwicht probeert te vinden tussen abstractie en figuratie. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Zie hieronder een impressie van zijn werk. </p>

Vraag en antwoord

Kan ik mijn auto parkeren bij het gerechtsgebouw?

In Breda is aan de voorzijde van het gerechtsgebouw aan de Sluissingel is een beperkt aantal parkeerplaatsen. U kunt daarom het best parkeren aan de achterzijde van het gerechtsgebouw, voor de Belastingdienst.

Kan ik bij de rechtbank terecht voor juridisch advies?

Nee, dat kan niet. Voor juridisch advies of informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket is bereikbaar onder nummer 0900-8020 (10 eurocent per minuut) of via juridischloket (juridischloket.nl). Via deze website kunt u ook vragen stellen.

Zijn er ruimtes waar ik met mijn advocaat kan overleggen?

Er zijn daarvoor beperkte mogelijkheden. Om gebruik te maken van ruimte, waarin u enige privacy heeft, kan uw advocaat een verzoek indienen bij de Centrale Balie. Voor de kantonlocaties geldt dat u contact kunt opnemen met de desbetreffende locatie, zie hiervoor de contactgegevens.