Laden...

Vijftien verdachten veroordeeld in zaak grootschalige hennepteelt in Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Vijftien verdachten veroordeeld in zaak grootschalige hennepteelt in Tilburg
Breda, 11 april 2019

In een grootschalige Tilburgse hennepzaak legt de rechtbank in Breda straffen op aan vijftien verdachten, variërend tussen de 6 jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en 120 uur werkstraf met een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk. Het gaat onder andere om werkers voor de kwekerijen, elektriciens, een makelaar en de leiders van de organisatie.

Organisatie

In 2012 meldde zich een lid van een organisatie die zich bezig hield met grootschalige hennepteelt, bij de politie. Dit naar aanleiding van een bedreiging door een leider van de organisatie. Hij wilde daarom uit deze criminele wereld stappen. Hij heeft de politie verteld over zijn eigen rol in grootschalige hennepteelt in en om Tilburg en over de organisatie waar hij deel van uitmaakte. Na een lange onderzoeksperiode bij de politie, het openbaar ministerie en de rechtbank, deed de rechtbank in Breda donderdagmiddag uitspraak in deze zogenaamde ‘megazaak Heemskerck’.

Medewerker milieustraat

Met het dossier ‘Heemskerck’ kreeg de rechtbank een tamelijk unieke inkijk van binnenuit de Tilburgse hennepwereld. Hieruit is duidelijk geworden hoe omvangrijk en georganiseerd het productieproces rondom de productie en handel in hennep was in deze zaak. Voor hennepteelt en –handel op grote schaal zijn veel schakels nodig, zo blijkt uit het dossier. Van hennepknippers, elektriciens en opbouwers, tot een medewerker van de milieustraat die tegen betaling een oogje toekneep wanneer hennepafval werd gedumpt. Dit is een vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, die door het openbaar ministerie wordt aangemerkt als ondermijning. Dat betekent niet dat er een hogere of andere straf wordt opgelegd voor dit soort criminaliteit dan anders. De rechtbank kijkt zoals altijd naar de aard, omvang en ernst van de feiten.

Straf van de verdachte die uit de hennepwereld wilde stappen

Ten aanzien van de verdachte die uit de hennepwereld wilde stappen, vindt de rechtbank de eis van 3 jaar gevangenisstraf van het OM onbegrijpelijk. De officier die het getuigenbeschermingsprogramma leidt, heeft uitgelegd dat een nieuwe detentie veel gevolgen zou hebben voor deze verdachte en zijn gezin. Hij heeft twee jaar in onzekerheid verkeerd, en in die jaren met zijn gezin in isolement geleefd onder strenge vrijheidsbeperkende aanwijzingen. Sinds enige tijd hebben zij met een nieuwe identiteit een nieuw bestaan opgebouwd, waarbij zij geen contact mogen hebben met familie of vrienden. Wanneer hij nu weer vast zou komen te zitten, zou dit het traject ernstig verstoren. Gelet op deze zeer bijzondere persoonlijke situatie, vindt de rechtbank het niet gewenst als hij nog een detentie moet ondergaan. Daarom krijgt hij een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest van 248 dagen.

Overleden

Bij het onderzoek was nog een 16e verdachte in beeld. Deze is overleden in de tijd dat het onderzoek plaatsvond.

Uitspraken