Laden...

Maximale jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dood 15-jarige Megan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Maximale jeugddetentie en PIJ-maatregel voor dood 15-jarige Megan
Breda, 27 januari 2021

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak waarbij de 15-jarige Megan werd doodgestoken. De destijds 16-jarige verdachte is veroordeeld wegens doodslag en krijgt de maximale jeugddetentie van twee jaar en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd.

112-melding

Op 19 augustus 2019 ontving de meldkamer een 112-melding waarbij een man vertelde dat hij bij zijn ex-vriendin is geweest. Agenten gingen naar het adres en zagen daar in de keuken iemand op de grond liggen met een jas er overheen. Het bleek de 15-jarige Megan te zijn. Zij bewoog niet meer en zij had meerdere steekwonden en veel bloedverlies. De verdachte werd met een bebloede broek op straat aangehouden.

Geen noodweer

Verdachte verklaarde dat Megan hem als eerste met een mes had aangevallen, waarna hij zich met zijn eigen mes moest verdedigen. Dit mes zou hij naar eigen zeggen altijd bij zich hebben gedragen. Daarmee deed de verdachte een beroep op noodweer. De rechtbank gelooft de verklaringen van verdachte niet. Zijn verklaring wordt niet gesteund door objectief bewijs uit forensisch onderzoek. Ook vindt de rechtbank het letsel dat bij de verdachte is vastgesteld, vergeleken bij de vele verwondingen van Megan, niet passen bij de door verdachte omschreven noodweersituatie.

Impact nabestaanden

De dood van Megan was een zeer grote schok voor de ouders van Megan, haar familie, vrienden en bekenden. In hun slachtofferverklaring hebben de ouders daar op emotionele wijze over verteld. De rechtbank besteedde in de uitspraak aandacht aan het feit dat geen enkele straf het verdriet kan verzachten en de pijn kan stillen dat door de dood van Megan is ontstaan. De rechtbank ziet het opleggen van de maximale jeugddetentie en de PIJ-maatregel als de grootst mogelijke manier om recht te doen aan Megan en haar nabestaanden. Daarnaast is deze straf noodzakelijk om de verdachte de behandeling te geven die nodig is om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ten slotte moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de ouders van Megan.

Uitspraken