Laden...

Op de rol: 'Een straf moet wel een doel dienen'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Op de rol: 'Een straf moet wel een doel dienen'
Middelburg, 20 december 2016

Kantonrechter Michiel van Aardenne heeft een volle agenda. 19 zaken passeren vanochtend de revue. Voor de ene verdachte staat 5 minuten, voor de ander 1 kwartier, maar Van Aardenne laat zich hoe dan ook niet opjagen door de klok. De sfeer is ook informeler dan bij de politierechter. De verdachten zijn geen vaste rechtbankklanten. De zeiler uit Gelderland bijvoorbeeld, die zijn boot ‘s nachts niet voor de sluis in Veere had mogen aanleggen, een Vlaamse automobiliste die tegen het verkeer in de Westerscheldetunnel inreed en aan het einde gewoon omdraaide (‘een wonder dat er niets misging; wat had dat verschrikkelijk kunnen aflopen’, aldus de kantonrechter), een mijnheer die in Middelburg niet voor de haaientanden stopte en een fietser aanreed, een trucker die in Westdorpe doorreed bij de rode knipperlichten op een spoorwegovergang, een automobilist uit Goes die in een psychotische toestand door het verkeer jakkerde en nu van een papiertje zijn berouw voorleest.

Familiehereniging

En Nadia* uit Zierikzee, die haar 3 kinderen zonder zegen van de schooldirecteur een paar dagen van school heeft gehaald voor een familiehereniging in Canada. Nadia’s echtgenoot komt uit Sri Lanka en is gevlucht voor de burgeroorlog, die er van 1983 tot 2009 woedde. Hij vergist zich bij het kopen van de tickets in de data. De kinderen hebben van 2 t/m 10 mei vakantie, maar hij boekt de terugreis pas op maandag 11 mei. ‘U hebt gekeken wat u daaraan kon doen, schrijft u in een toelichting’, merkt kantonrechter Van Aardenne op. Nadia antwoordt: ‘Ja, we konden de tickets aanpassen, en dat hebben we ook geprobeerd, maar dat kostte 250 euro per persoon. Dus dat kwam voor 5 mensen op 1.250 euro, en daarnaast moesten we het prijsverschil bijbetalen. Dat geld hadden we niet meer. We zijn naar Canada gegaan en zijn op 12 mei teruggekomen. De kinderen hebben 2 schooldagen gemist.’

Luxeverzuim

De leerplichtambtenaar in de gemeente Schouwen-Duiveland is onverbiddelijk en maakt proces-verbaal op, waarna de officier van justitie er geen been in ziet om Nadia een strafbeschikking van 607 euro op te leggen. ‘U zult er misschien anders tegenaan kijken, maar we noemen dat luxeverzuim. Je hebt probleemgevallen van kinderen die gewoon niet naar school gaan, en je hebt uw geval. Ik heb geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat uw kinderen tot de eerste categorie behoren. Ze gaan normaal naar school’, stelt kantonrechter Michiel van Aardenne. ‘Ik houd u ook voor dat u een blanco strafblad hebt, dus hier niet regelmatig verschijnt.’ ‘Soms als tolk, maar niet als verdachte’, vult Nadia aan. Officier van justitie De Brouwer wil weten of Nadia nog contact heeft gehad met de schooldirecteur. ‘Was dat voor of nadat u naar Canada was vertrokken?’ ‘Ervoor’. ‘Ik heb het vandaag eerder gezegd’, vervolgt de officier van justitie als hij aan zijn requisitoir begint. ‘Een straf moet wel een doel dienen. Er is geen sprake van een problematische leerlingsituatie. U hebt de reis naar Canada gemaakt om een mooie reden. U had een unieke kans, begrijp ik. Dan blijken de dagen niet te kloppen en is omzetten van de tickets erg duur. Dan reken je als ouders op begrip wellicht, en misschien had de schooldirecteur dat begrip ook, maar de leerplichtambtenaar had dat niet. Ik vind dat mevrouw geen daadwerkelijke straf verdient. Een voorwaardelijke geldboete van 300 euro met een proeftijd van 1 jaar is meer dan genoeg.’

Zonde

‘Mevrouw, wat vindt u daarvan. Is het duidelijk?’ vraagt de kantonrechter aan Nadia. ‘Het is heel duidelijk en ik ben blij dat het zo afloopt, maar ik snap niet waarom wij hier moeten zitten. Was het Openbaar Ministerie maar eerder zo redelijk geweest. Het is een beetje zonde van uw tijd, want ik denk dat u belangrijker zaken aan uw hoofd hebt.’ Zonde was het zeker niet, want bij het OM ligt de zaak op een stapel en in de rechtszaal wordt de zaak onderzocht en is de verdachte een mens, memoreert kantonrechter Van Aardenne. En dan wordt de onvoorwaardelijke strafbeschikking nogal eens een voorwaardelijke, niet zelden op verzoek van de officier van justitie, met een lager bedrag bovendien. Ook nu, want de kantonrechter neemt de strafeis van officier van justitie De Brouwer over. Nadia krijgt een voorwaardelijke boete van 300 euro met een proeftijd van 1 jaar. ‘Dat betekent dat ik geen strafblad krijg?’ ‘Dit wordt wel opgeschreven, maar u hoeft niet bang te zijn voor uw tolkenwerk’, stelt de officier van justitie Nadia gerust.
* Om reden van privacy gefingeerde voornaam.

Uitspraken