Laden...

Rechter: onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Rechter: onteigening Hedwigepolder mag doorgaan
Middelburg, 08 juni 2016

De Staat mag doorgaan met de onteigening van de Hedwigepolder. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Middelburg vandaag bepaald. De rechter verwerpt de bezwaren van de eigenaar van de grond.

Onteigening

De overheid wil de grond onteigenen, zodat de Hedwigepolder kan worden ontpolderd.
Eigenaar De Cloedt heeft aangegeven dat hij tegen ontpoldering is, en dat als ontpoldering toch moet, hij de gronden in eigendom wil houden en het project zelf wil uitvoeren. De Staat stapte daarop naar de rechter. Die heeft alleen geoordeeld over de onteigening: de ontpoldering is een reeds genomen politieke beslissing.

Zelf ontpolderen

De grondeigenaar vindt dat de overheid niet tot onteigening had mogen besluiten. Hij heeft verder aangevoerd dat de onteigening niet noodzakelijk is, omdat hij de ontpoldering zelf kan realiseren. De rechtbank oordeelt vandaag dat het besluit van de overheid, waarbij de onteigening is toegestaan, niet onrechtmatig is en dat de procedure voldoende correct is doorlopen.

Beheer natuur en dijken

Verder overweegt de rechtbank dat de grondeigenaar de ontpoldering wel zelf wil uitvoeren, maar op kosten van de Staat. Volgens de rechter kan dat niet van de Staat worden verlangd, onder andere omdat het gaat om waterstaatswerken die ook bescherming moeten bieden tegen hoog water. Bovendien moeten, ook nadat het project is uitgevoerd, de natuur en dijken worden beheerd. Daarover zou de Staat, als De Cloedt eigenaar blijft van de grond, geen directe zeggenschap hebben, maar steeds afhankelijk zijn van overeenstemming met de grondeigenaar.

De eigenaar kan tegen het vonnis cassatie instellen bij de Hoge Raad.

Uitspraken